U pet prometnih nesreća u proteklih tjedan dana poginulo je čak devet osoba, dok je u prvom polugodištu ove godine život u prometu izgubilo 113 ljudi, izvijestila je policija uoči vikenda u kojem se očekuje pojačan promet, ali i skliski kolnici zbog pljuskova.

U proteklih tjedan dana poginuo je vozač motocikla, tri vozača automobila i pet putnika. Prvo polugodište ove godine, dodala je policija, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, alkoholizirani i mladi vozači, pješaci i biciklisti, dok je najčešći uzrok nesrećama bila neprilagođena brzina i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Tijekom prvog polugodišta 2020. u prometu je poginulo 113 osoba, što je 14 manje nego u istom razdoblju lani. U prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina poginulo je 57 osoba ili 50,4 posto od ukupnog broja poginulih, preciziralo je Ravnateljstvo policije.

Oglas

Alkoholizirani vozači skrivili su u prvom polugodištu 25 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 28 osoba ili 24,8 posto od ukupnog broja. Od 56 vozača i putnika, koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22 ili 39,3 posto nije koristilo sigurnosni pojas, priopćila je policija.

Tijekom prvih šest mjeseci 2020. u prometnim nesrećama su poginula 24 motociklista i dva mopedista, dok je u razdoblju od 1. do 23. srpnja poginulo osam motociklista i jedan mopedist. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvim vozilima, dodala je policija.

Mladi vozači su tijekom prvog polugodišta ove godine skrivili 19 prometnih nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6 posto od ukupnog broja poginulih. U istom razdoblju je poginulo 20 pješaka i pet biciklista, nadodalo je Ravnateljstvo policije.

Policija savjetuje vozače da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet, da ne koriste mobitel tijekom vožnje i pripaze na dovoljni razmak između vozila, kao i da poštuju dopuštena ograničenja brzine i prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste.

Posebni apel uputili su roditeljima mladih vozača i drugim odraslim osobama da im ne omogućuju upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita te da im onemoguće vožnju ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkohol.

Zbog učestalih nesreća policija će tijekom nadolazećeg vikenda nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja.

Policija je najavila da će nadzirati promet na velikom broju lokacija u koje će uključiti maksimalno raspoloživi broj policajaca. Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost će se posvetiti bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.
Hina