Covid propusnice dobro su rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT), iz koje u novom tjednom biltenu navode i kako traže da se mjere za očuvanje radnih mjesta produže do kraja 2021. godine.

“Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju”, ističe u biltenu direktor HUT-a Veljko Ostojić, komentirajući najave da je Europska komisija odlučila definirati konkretna pravila za omogućavanje što jednostavnijih putovanja u što kraćem razdoblju čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.

S te strane, iz HUT-a navode i da su, iako još ne popuštaju epidemiološke mjere unutar svojih zemalja, Grčka i Cipar korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s trećom zemljom, Izraelom, a da su Slovenija i Rumunjska prve članice EU-a koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u zemlju osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.

Oglas

Tu prenose i izjave ministra unutarnjih poslova i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića da će se u tom smislu Hrvatska postaviti praktično te da rade na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv covida-19, a PCR testa.

“Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović, što iz HUT-a navode i u biltenu kojeg online distribuiraju na mnoge adrese u Hrvatskoj i inozemstvu.

Mjere za očuvanje radnih mjesta produžiti do kraja 2021.

Ostojić se osvrnuo i na zahtjev sektora da se mjere za očuvanje radnih mjesta u turizmu produlje i na iduće mjesece, pri čemu smatra da to treba produljiti sve do kraja ove godine, posebice jer su trenutno neizvjesni uvjeti oko početka sezone i ozbiljnijeg turističkog prometa.

Kako bi turističke kompanije spremne dočekale goste moraju investirati, i zbog toga HUT i turistički djelatnici smatraju da je potrebna promjena dosadašnje prakse Vlade po kojoj se mjere produžuju iz mjeseca u mjesec, bez konkretne komunikacije do kada će trajati.

“Ne vidimo zbog čega bi se poslodavce i zaposlenike izlagalo stresu svaki mjesec, s obzirom da se već nekoliko mjeseci u posljednjim danima mjeseca produžuje isti tip mjera po istim kriterijima. Tražimo da se mjere jednostavno produlje do kraja 2021. i da se odredi jedinstveni kriterij prema kojemu će se dodjeljivati, a koji se za njihovo odobravanje koristi već sada”, poručio je Ostojić.

Slično misli i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, koji kaže da ne vidi nikakav razlog da se mjere ne produlje do kraja godine, dok su iz Ministarstva rada, kako prenose iz HUT-a, poručili da se mjere donose kratkoročno zbog prilagođavanja preporukama Stožera civilne zaštite i aktualnom stanju u gospodarstvu.

Hina