Dosad je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo ukupno 49 osoba. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 745 nalaza koji su u tijeku, 15 ih još nije gotovo. “Imamo pojavu virusa u našem zdravstvenom sustavu, bilo je očekivano i spremni smo u toj situaciji reagirati. Ulazimo u treću fazu, ona znači jaču aktivaciju zdravstvenog sustava”, prenosi dnevnik.hr.

Dodao je da je u tijeku aktivacija centara za prijem oboljelih. “Ono što je potrebno naglasiti – mobilizirat ćemo čitav zdravstveni sustav, sve djelatnike i svu opremu”, istaknuo je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da se među posljednjim pozitivnima radi o povratniku iz SAD-a, oboljelima iz Osijeka, za jednu je osobu izvid u tijeku i uskoro će se znati odakle je došla, a dvoje je došlo sa skijališta iz Austrije.

Oglas

U samoizolaciji je dodatnih 2100 ljudi, a čekaju se nalazi 15 osoba. Na pitanja novinara o zaraženom liječniku i je li on trebao biti u samoizolaciji Capak je odgovorio kako se radi o kontaktu osobe koja nije bila evidentirana.

Ministar Beroš je dodao da je dobra okolnost što se to dogodilo u Dubravi. Navodi da su zaražena dva liječnika, oba iz bolnice u Dubravi.

“To je izdvojena lokacija, ima heliodrom, a sa svojom strukturom je bila i ranije odabrana za mjesto primarnog intezivističkog centra, Upravo Dubrava trebala je biti aktivirana kao primarna lokacija. Evakuacija bolesnika prema drugim bolnicama već je u tijeku, a primarni centar u Dubravi bit će pokrenut već sutra ujutro”, kazao je Beroš.

“Uvažavajući epidemiološke kriterije, s obzirom da je virus ušao u zdravstveni sustav, odlučili smo adekvatno reagirati”, dodao je Beroš i istakuno da 80-85 % oboljelih ima blagu kliničku sliku. No, treba paziti na starije koji su u rizičnoj skupini, naveo je.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da se promišlja cijeli niz mjera. “One će biti sve rigoroznije. Naš život će se početi ozbiljnije mijenjati, u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Mjere koje će se donositi od sutra (ekonomske i druge) ticat će se socijalnog života u Hrvatskoj i bit će sve restriktnije”, kazao je i dodao da je i zatvaranje granica jedan od način kako se izboriti s ‘uvozom virusa’.

“Pogotovo kad govorimo o fizičkim osobama, mi pozivamo ljude da ne putuju iz Hrvatske, a sigurno je da ćemo ograničiti ulazak u Hrvatsku fizičkim osobama”, dodao je Božinović. Pozvao je starije osobe da ne izlaze iz svojih kuća, osim ako to nije nužno – prenosi dnevnik.hr.