Dana 18. studenoga obilježavamo 29. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje te se prisjećamo svih žrtava Domovinskog rata. Uz spomen na sve pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a te sve smrtno stradale civile, ovo je prilika da se sjetimo i vatrogasaca koji su poginuli tijekom Domovinskog rata.

Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i srpskih terorističkih postrojbi.
Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. Vatrogasni domovi su uz svoju osnovnu namjenu postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.

Na temelju prijedloga Hrvatske vatrogasne zajednice, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata. Predsjednik Franjo Tuđman je krajem 1991. godine za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalne vatrogasne jedinice Vukovar, Rafinerija INA Sisak, Karlovac, Dubrovnik, Općine Vinkovci, dobrovoljna vatrogasna društva Otočac, Nova Gradiška, Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek.

Oglas

Teška cijena humanosti

Najveća cijena za humanost i požrtvovnost, koje krase sve vatrogasce, plaćena je ljudskim životima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Njihova žrtva se ne smije zaboraviti. Stoga je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz suradnju županijskih vatrogasnih zajednica i veliku pomoć stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, pripremila popis naše vatrogasne braće stradale u Domovinskom ratu. Neka im je laka hrvatska gruda. Počivali u miru – poručili su iz HVZ. Popis svih imena možete pogledati OVDJE.

M.D. / foto HVZ