Hrvatska zaklada za znanost predstavila je premijeru Plenkoviću rezultate natječaja ‘Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije’, a od 98 pristiglih prijava Zaklada će financirati 11 najbolje rangiranih projekata.

Rezultate natječaja „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije“ (IP-CORONA-2020-04) predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću predstavili su predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost Dario Vretenar i izvršna direktorica Zaklade, Irena Martinović Klarić, priopćeno je u petak iz Vladine službe za odnose s javnošću.

Na sastanku su sudjelovali i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić.

Oglas

Na natječaj je pristiglo 98 prijava, koje su vrednovali domaći znanstvenici i međunarodni stručnjaci.

Upravni odbor Zaklada donio je odluku o financiranju 11 najbolje rangiranih projekata – od kojih su tri projekta u kojima će se istraživati novi dijagnostički pristupi bolesti COVID-19, četiri projekta koja imaju potencijal pridonijeti novim terapijskim pristupima za inhibiciju bolesti COVID-19, četiri projekta koja istražuju otpornost i oporavak hrvatskog društva, sigurnost i dobrobit ranjivih skupina te širenje informacija putem društvenih mreža za vrijeme pandemije.

Premijer Plenković zahvalio je vodstvu i djelatnicima Zaklade na trudu i naporima koje ulažu u razvoj hrvatske znanosti, te je zaželio uspješne znanstvene rezultate, navodi se u priopćenju.
Hina /foto Pixabay