Mjesec dana nakon hrvatskih učenika osnovnih i srednjih škola, koji nastavu iz svih školskih predmeta prate putem javnog televizijskog servisa hrvatski model obrazovanja preuzet će i Velika Britanija, piše u četvrtak Večernji list.

Ta je zemlja, naime, već prije u svojim medijima pohvalila reakciju HRT-a da se stavi u službu učenicima i tako osigura nastavak školovanja. Naročito onim najmlađima koji nemaju mogućnosti ni znanja pratiti online nastavu, navodi dnevnik.

Po uzoru na nas britanski će učenici tako od 20. travnja obrazovne programe pratiti na isti način kao i naši, i to na BBC-u, jednom od najutjecajnijih i najvećih javnih servisa u Europi.

Oglas

Model koji je uvela Hrvatska, koristeći javne servise u obrazovne svrhe, koristio se i u ratno vrijeme i već je u prvom tjednu emitiranja naišao na brojne pohvale znatno razvijenijih država, budući da smo uspjeli biti prvi koji su učenicima osigurali kontinuitet u obrazovnom sadržaju.

Jasno je bilo već početkom odluke o zatvaranju škola da Hrvatska drugih opcija nema – ova nastavna godina znatno je opterećena s više od mjesec dana štrajka pa bi neosiguravanje bilo kakvog kontinuiteta vodilo u katastrofu.

Naime, naš obrazovni sustav ne poznaje zakonsku mogućnost poništavanja nastavne godine – ona se nije aktivirala ni u najgorim ratnim vremenima pa se nije razmatrala ni sada kada svijetom vlada pandemija koronavirusa, donosi Večernji list.

Hina / Foto: Screenshoot