Niti jedna osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše u četvrtak Jutarnji list.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama cijepljenim do 10. svibnja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri tjedna kasnije, odnosno 1. lipnja.

Od svih cijepljenih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8423, što je nešto manje od jedan posto ukupno cijepljenih. Nakon potpunog cijepljenja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1146 osoba.

Oglas

Od osoba koje su cijepljene dvjema dozama njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli unatoč cjepivu, a među cijepljenima jednom dozom u bolnici je završilo njih oko 9 posto.

Umrla nije ni jedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, objašnjava da je očekivano da će se manji dio cijepljenih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim cjepivima, no ključno je da cjepivo štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

“Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da cjepivo nije dovoljno istraženo. Da je covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebalo cjepivo, ja se prvi ne bih cijepio da je to bila razina ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest”, kaže Venus, donosi Jutarnji list.

Hina /foto M.D