Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, o postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije – prenosi Index.

Osim toga objavili su i uvjete za korištenje brzih antigenskih testova, ali i pojasnili koga se može smatrati pozitivnim na koronavirus bez testiranja.

Koga se može poslati na brzo testiranje?

“Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom.

Oglas

Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz”, stoji u dokumentu.

Kome se može dijagnosticirati koronavirus bez testiranja?

U dokumentu je navedeno kome se dijagnoza ne može postaviti bez testiranja.

Dijagnoza COVID-19 se NE postavlja bez testiranja:

  • osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana.
  • osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima COVID-19 i da su bliski kontakti oboljelih;
  • osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja (npr. osoba koja ima upalu pluća se ne može napamet proglasiti COVID-19 jer možda ima pneumokoknu upalu pluća ili legionarsku bolest koje zahtijevaju specifično liječenje);
  • bolničkim pacijentima i osoblju;
  • korisnicima i osoblju domova za starije osobe

Nakon toga pojašnjeno je i kome se takva dijagnoza može postaviti bez testa.

“Dijagnoza COVID-19 bez testiranja (to se klasificira kao vjerojatan slučaj) se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama”, piše u dokumentu HZJZ.

M.D. / foto Pixabay