Temeljem redovnog polugodišnjeg usklađivanja mirovina, od 1. siječnja aktualna vrijednost mirovine povećana je za 0,56 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Tako uvećane mirovine bit će isplaćene u travnju, s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

Upravo vijeće HZMO-a donijelo je odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM), koja od 1. siječnja iznosi 69,81 kunu, na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. u odnosu na prethodno polugodište.

Oglas

HZMO podsjeća da je od 1. srpnja prošle godine AVM iznosio 69,42 kune.

Upravno vijeće donijelo je i odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža, koja od 1. siječnja iznosi također 69,81.

Osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti sada iznosi 1.598,91 kunu, a faktor osnovne mirovine 0,75.

Donesena je i odluka o visini najniže mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za 2021., koja se od 1. siječnja određuje u svoti od 2.558,25 kuna mjesečno i povećava se za 0,015 posto od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja u obrani Hrvatske u borbenom sektoru.

Također je usvojena odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu, odnosno zvanju hrvatskog branitelja za 2020., koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2021.

Hina / foto: FAH