Prije desetak dana donijeli smo fotografije devastacije plaže u Igranima, koju su nam poslali ljutiti mještani tražeći zaustavljanje nasipanja. Sinoć je slučaj prokomentirala i načelnica Općine Podgora Petra Radić, koja je objavila kronologiju događanja i do sada poduzetih mjera te jasno osudila nasipanje plaže.

Njezin tekst prenosimo u cijelosti:”Oštro se protivimo divljim i nekontroliranim nasipanjima
Kako se već nekoliko dana nastavlja sukob Općine Podgora i poduzeća koje BEZ naše SUGLASNOSTI odlaže građevinski otpad od iskopa u mjestu Igrane, željela bih vas obavijestiti o kronološki poduzetim radnjama:

25.10. G.C. telefonski prijavljuje ilegalne radove odlaganja zemljanog materijala
25.10. ZAPISNIK KOMUNALNIH REDARA
– Utvrđeno je da je S.M., vlasnik poduzeća koje je nasipalo zemljani. materijal uz put (na privatnim česticama)
– Prema njegovim navodima vlasnici tih čestica V.P., M.A. i drugi, dali su suglasnost za radnje kako bi se prekrile naslage odbačenog smeća i na nekim mjestima stvorila proširenja uz put.
V.B. mu je također sugerirao nasipanje ali kamenim materijalom.
– Nedugo nakon nasipavanja, Vodovod Makarska d.o.o. je ispustio višak vode iz vodovodne cijevi (koja se ne koristi preko zime), a koja je u blizini deponiranog materijala, te je na taj način velika količina zemlje završila u samom moru.
– S.M. se prema navodima komunalnih redara obavezao sanirati put i vratiti sve u
prvobitno stanje, čim se teren osuši
– Sljedećih dana je kiša padala u kontinuitetu, no komunalni redari su bili u obilascima 3 puta do 2. studenog 2021., te su prema uputi
voditelja službe za komunalnu djelatnost napisali:

Oglas

5.11. RJEŠENJE O OBAVEZNOM UKLANJANJU ODLOŽENOG ZEMLJANOG MATERIJALA I VRAĆANJU U PRVOBITNO STANJE U ROKU OD 8 DANA s obzirom da prekršitelj nije ispoštovao usmeni dogovor

9.11. Voditelj službe za komunalnu djelatnost se telefonski čuo sa prekršiteljem te je dogovoreno kako će tokom današnjeg dana krenuti sa sanacijom spornog područja. Ukoliko ne krene sa sanacijom pribjeći će se kaznenim zakonskim odredbama, već
od sutrašnjeg dana 10.11.2021.

10.11. Komunalni redar donio rješenje o uklanjanju (prema Zakonu o gospodarenju otpadom) i službenu prijavu Inspekciji zaštite okoliša. Inspekcija je i telefonski kontaktirana.
Razlog uključivanja inspekcije temelji se na Zakonu, odnosno, prekršitelj je pravna osoba a za njih je nadležna isključivo inspekcija.

11.11. Prekršitelj nastavlja sa nasipanjem te redar odlazi na lice mjesta zaustaviti nastavak devastacije, a inspektorat ponovno kontaktiran.

Ovim putem bih se zahvalila svim Igrancima koji nam jave čim se krene ponavljati ova krajnje bezobrazna i bezobzirna radnja.

Nemamo ovlasti pisati kazne, ali ćemo kontinuirano inzistirati na dolasku inspekcije i kazni, te izlaziti na teren i zaustavljati radove na svaku vašu dojavu.

Sustav je spor, ali nećemo odustati!
Devastacija je NEPRIHVATLJIVA ili jednostavnije rečeno – NE MOŽE!” – objavila je Petra Radić.

MD / foto MD/FB