– Ugovor o financiranju sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac, kojim je Grad Split za taj projekt dobio gotovo 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava, potpisan je u petak u splitskoj Gradskoj upravi.

Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ​​direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ministar Ćorić podsjetio je da su krajem 2017. imali veliku krizu gospodarenja otpadom na području Splita, ocijenivši da sve ono što je poduzeto od tog trenutka do sada treba zahvaliti angažmanu i entuzijazmu grada Splita i gradske uprave.

Oglas

Istaknuo je da sredstva namjenjana sanaciji Karepovca idu u najboljem mogućem smjeru i da veseli što je Hrvatska tijekom prošle godine napravila veliki iskorak prema razvrstavanju otpada.

“Taj iskorak Hrvatske nije dovoljan. Treba raditi dalje, 2021. i 2022. su godine u kojima uz najveći dio infrastrukture, koja je nabavljena, moramo učiniti mentalni iskorak i odvajati na kućnom pragu što je moguće više”, kazao je ministar Ćorić.

​Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić ​istaknuo je kako su današnjim ugovorom stavili točku na i financiranja sanacije Karepovca.

​Prva faza sanacije Karepovca koju je grad proveo uz financijsku i stručnu pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je završena, u rekordnom roku, dodao je.

“Karepovac više nije brdo smeća kakav je nekada bio nego se transformirao u uređeno i sanirano odlagalište. Fond je za otkup zemljišta, te radove koji su se odvijali tijekom prve faze sanacije sufinancirao sa 59 milijuna kuna. No, cjelokupni projekt sanacije nije još gotov s obzirom da odlagalište mora biti u funkciji do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Zato je ugovor koji smo danas potpisali od iznimnog značaja jer se s njim iz EU fondova osigurava 115 milijuna kuna”, objasnio je Kukić.

Današnji dan je “kruna trogodišnjeg nastojanja da se jednu ekološku bombu na splitskom poluotoku dovede do točke koja je danas, rekao je splitski gradonačelnik Krstulović Opara.

Kaže kako će s današnjim iznosom povući dovoljno sredstava za pokretanje faze B i C, odnosno druge i treće faze paketa A koja će samo u svojoj drugoj fazi imati oko pet milijuna kuna, dok će treća faza paketa A imati 85 milijuna kuna za dovršetak saniranog dijela u kojem će se prekriti zelenilom i izgraditi plinske bunare na saniranom dijelu odlagališta.

“Nakon toga slijedi faza koja je u tijeku, a upravo sada projektiramo i paket B, faza A, a to je izgradnja plinskih odvodnih cijevi do moguće sutrašnje plinske elektrane koja bi trebala kvalitetne plinove sabrati u jedan prostor. Nastavak procesa bi trebao trajati do 2023. u kojoj bismo, nadam se, otvorenjem Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i dovršili, te zatvorili cijeli ovaj projekt”, objasnio je gradonačelnik.

Dodao je da su im 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava poticaj i obveza da taj projekt koji je započeo u listopadu 2019. godine provedu do kraja. Podsjetio je da je na početku sanacije oporba tražila da se s njom prekine i to onda kada je zasmrdilo, no tih dana su sugrađani shvatili koja je to opasnost. Tih mirisa više nema, nastavio je gradonačelnik, za to je trebalo političke volje, znanja i ustrajnosti. To će nas krasiti do kraja. Čist zrak i čista voda. moj mandat je obilježilo čišćenje grijeha u prošlim desetljećima, zaključio je splitski gradonačelnik.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 289 milijuna kuna.

Hina / foto ilustracija Pixabay