Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić najavio je da idući tjedan počinje cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina.

“Moći će početi sljedeći tjedan, čekamo da dođe cjepivo. Europska i američka agencija dale su odobrenje za upotrebu dječje formulacije isto uz mišljenje da je korist od cijepljenja veća i nema prepreke da se djeca do 5 do 11 godina cijepe. Mi ćemo prvenstveno preporučiti da se cijepe djeca s kroničnim bolestima ili ona koja u u kućanstvu imaju takve osobe ili imunokompromitirane osobe. Postoje zemlje koje su krenule prije nas, Izrael, SAD i za sada nema nikakvih sigurnosnih signala koji bi upućivali na nekakav problem u smislu nuspojava”, kazao je Kaić.

Kako podsjeća Index, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je dva tjedna dana Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Oglas

Idući tjedan cjepivo za djecu stiže u Hrvatsku

Idući tjedan u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina, a nakon što se cjepivo distribuira, roditelji koji žele moći će cijepiti svoju djecu, potvrdili su iz HZJZ-a, koji će imati i savjetovalište za sve roditelje koji imaju pitanja oko cjepiva i cijepljenja.

Savjetovalište postoji i sada u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u Ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, rade svake subote, od 8 do 12 sati. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta. Za savjetovanje u Cimermanovoj 64a potrebno je prethodno se naručiti na telefon 01/6474-339 ili 01/6474-333. O savjetovalištu će biti više informacija kada stigne cjepivo za manju djecu.
O cjepivu

Proizvođači cjepiva ističu da je cjepivo u kliničkim ispitivanjima bilo 90.7 posto učinkovito kod djece u toj dobnoj skupini. Doze za odrasle imaju 30 mikrograma.

“Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19”, navodi EMA.

HALMED o cjepivu za djecu

Cjepivo Comirnaty primjenjuje se u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg). Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Glavno kliničko ispitivanje pokazalo je da je imunološki odgovor na cjepivo Comirnaty primijenjeno u manjoj dozi od 10 µg u ovoj dobnoj skupini usporediv s imunološkim odgovorom u dobnoj skupini od 16 do 25 godina u kojih je primijenjena veća doza od 30 µg (mjereno razinom antitijela protiv virusa SARS-CoV-2).

Djelotvornost cjepiva izračunata je u oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja ranije nisu imala simptome zaraze bolešću covid-19. Dio ispitanika primio je cjepivo, a dio placebo. Troje od 1305 osoba koje su primile cjepivo razvila je simptome bolesti covid-19, u usporedbi sa 16 od 663 osobe koje su primile placebo. Navedeno znači da je u ispitivanju cjepivo pokazalo djelotvornost od 90.7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti covid-19 (iako bi stvarna stopa mogla biti između 67.7% i 98.3%).

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti covid-19 – prenosi Index.

MD/foto Pixabay