Makarskom se jučer proširila vijest o odlasku još jednog našeg istaknutog sugrađanina, književnika i političara Luke Tomića koji je preminuo u 89.godini života.

Tomić je rođen 1933.u godine u Radošićima u Hercegovini, ekonomski fakultet završio je u Sarajevu a u Makarsku dolazi početkom 1960-ih godina, netom nakon velikog potresa koji je pogodio primorje.

Kako se prisjeća današnji predsjednik makarske Matice hrvatske Ante Škrabić, pojavom Hrvatskog proljeća ulazi u organizaciju našeg ogranka Matice, što mu je u bivšem sistemu idućih godina donijelo brojne probleme vezane za napredovanje u karijeri. Ipak, dodaje Škrabić, to je razdoblje života iskoristio za magisterij i doktorat na Ekonomiji.

Oglas

Od 1990.godine se uključuje u politički život i vodstvo HDZ-a, a 1991.je izabran za prvog predsjednika obnovljenog ogranka Matice hrvatske u našem gradu, ustrojivši rad ogranka koji traje do danas. Političku karijeru nastavio je, pak, odlaskom na funkciju predsjednika županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojem je proveo jedan mandat.

Tijekom karijere je bio jedan od najaktivnijih članova naše Matice, a odlaskom u mirovinu se dogodila eksplozija njegove književne djelatnosti, posebno na polju aforistike uzu golemi broj izdanja koja ga svrstavaju među najplodnije autore aforizama u Hrvatskoj. Ni pred kraj životnog puta nije mirovao, već je započeo raditi na haiku poeziji, tiskajući knjigu na račun koje je zaslužio i međunarodno priznanje u Japanu. Zbog svojih zasluga u radu gradskog ogranka Matice hrvatske , na zadnjoj skupštini ogranka izabran je za počasnog predsjednika.

Sprovod Luke Tomića je u četvrtak 24.veljače u 15 sati na Gradskom groblju sv.Križa u Makarskoj.
MD/foto Grad Makarska