Vijest da nas je napustio profesor Vinko Garmaz je označila kraj velikog poglavlja u životu našega malog grada. Izgubili smo jednog istinski velikog čovika, onu dobru dušu naše kulture i edukacije. Izgubili smo profesora i mentora kroz čiju su učionicu prošla nebrojena dica, koji je kroz KinoKlub Biokovo učio i učinio makarsku mladost međunarodno nagrađenim filmašima, koji je zadužio Kino savez Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Hrvatsku zajednicu tehničke kulture svojim desetljetnim radom i koji je bio najvažnija i najmudrija podrška Udrugi Dokuma kada smo odlučili vratiti film u naš grad bez kina.

Nije bilo govora da nagrada za mlade filmaše na DokuMA Film Festivalu nosi ičije ime osim Vinkovog, a statua “Mali Garmaz” se danas ponosno izlaže u Nizozemskoj, Španjolskoj, Ukrajini i Novom Zelandu. Bez Vinka ne bi bilo niti povratka Revije hrvatskog filmskog stvaralašta djece u Makarsku trideset i dvije godine nakon što ju je njegov KinoKlub Biokovo organizirao. Pri samom začetku Dokume, obećao nam je da “neće umrijeti prije zatvaranja prvog festivala”. Onda je zaželio da doživi da se u Makarsku vrati Dječja revija i obećao da “neće umrijeti prije nje”. Tu nam je neizmjerno pomogla njegova dugogodišnja prijateljica i kolegica Vera Robić-Škarica iz HFS-a, a Vinko je upoznao novu generaciju najmlađih filmaša koji su u Makarskoj prezentirali svoje radove. Zaželio je i da se filmska edukacija vrati u makarske škole i doživio da Filmska sekcija O.Š. oca Petra Perice, predvođena profesoricom Marinom Srhoj, niže nagradu za nagradom na revijama i festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva.

Ovo je onaj trenutak u tekstu kada prosto moram podijeliti i malo smijeha… Kad smo ga svi, zajedno s uzvanicima i publikom, čekali za dodjelu nagrada na prvom DokuMA Film Festivalu, nazvao nas je njegov sin Gordan da pričekamo pošto su zapeli u liftu jer je u kvartu nestalo struje… Skužajte profesore, u tom nam je trenutku pobiga osmijeh na vašu muku, al’ šta je život bez malo smija.Od svih nas iz Udruge Dokuma imate jedno veliko “Fala Profesore”, zadužili ste nas svojim srcem.U nešto formalnijem tonu, kao član Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, u ime krovne nacionalne institucije neprofesijskog filma izražavam zahvalnost profesoru Vinku Garmazu za sav trud i čestitost kojom je zadužio dječje filmsko stvaralaštvo u proteklom stoljeću.

Josip Vujčić / DOKUMA foto Kinoklub Makarska

Oglas