Institut Ruđer Bošković (IRB) potvrdio je u subotu vezano za utvrđenu sumnju na prisustvo nove omikron varijante covida-19 kod pacijenta u Hrvatskoj da je potencijalno pozitivan uzorak prikupila 1. prosinca Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Institut je to priopćio slijedom brojnih novinarskih upita koji su mu upućeni nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj.

“Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka”, navodi IRB.

Oglas

Napominju da je RT-PCR analiza ukazala na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa, a daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala prisutnost mutacija karakterističnih za novu omikron varijantu.

O rezultatima su obaviješteni HZJZ i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. IRB napominje da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja te da će HZJZ pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Hina/ foto Pixabay