Na proljeće 2022.godine trebao bi svoja vrata, nakon višestrukih neuspješnih najava, otvoriti hotel Aminess Khalani Beach, nekadašnja Romana, te će to biti prvi hotel s pet zvjezdica u njihovom portfelju. Ujedno bit će to prvi hotel s pet zvjezdica u Makarskoj.

Koncem prosinca vijest o otvaranju luksuznog hotela s 300 soba službeno je, naime, objavljena u gotovo svim nacionalnim medijima, dok je naš portal u studenome prvi donio vijest o prodaji Romane. Dolazak novog turističkog aktera tada je komentirao i gradonačelnik Zoran Paunović kazavši kako će ulazak Aminessa na naše turističko tržište, zajedno s Valamarom, determinirati razvoj Makarske. Javno su tom prilikom otvorena pitanja o izgradnji još jednog hotela u sklopu kompleksa, te o statusu izgradnje plaže. Podsjetimo da je bivši investitor krenuo u radove bez da je ishodio koncesiju za gradnju, nakon čega su krenuli prosvjedi građana, te su radovi stopirani. Sudbina plaže i njezina buduća vizura svo ovo vrijeme je nepoznata, pa smo sva ta pitanja uputili Upravi Aminessa, odnosno glasnogovornici Maji Leni Lopatny, a odgovore pročitajte u nastavku.

MD: U kojoj je fazi izgradnja odnosno uređenje hotela, te kad je planirano otvaranje?
Maja Lena Lopatny: Otvorenje Aminess Khalani Beach Hotela u Makarskoj planirano je za nadolazeću turističku sezonu. Radovi na dovršetku hotela su u tijeku kao i niz  pripremnih aktivnosti koje podrazumijevaju pronalazak zaposlenika, pripremu standarda, prodajno-marketinške aktivnosti te definiranje standarda ukupne hotelske ponude, s naglaskom na dodatne sadržaje. Puno je posla pred nama i veseli nas da će novi hotel doprinijeti daljnjem jačanju makarske turističke ponude.

Oglas

MD: Kakav je booking za nadolazeću sezonu?
M.L.Lopatny: Izrazito smo zadovoljni bookingom kojeg bilježimo u ovom trenutku. Rezervacije za sve Aminess objekte, pa tako i Aminess Khalani Beach Hotel u Makarskoj, svakodnevno pristižu. Očekivano, najveći interes bilježimo za razdoblje glavne sezone. Međutim, i razdoblje pred i posezone također je vrlo traženo među gostima. U tom razdoblju najzastupljeniji su segmenti grupa te MICE-a (seminara i kongresa). S obzirom na visoku razinu kvalitete i ponude hotela u Makarskoj, očekujemo da će potražnja i interes gostiju biti veliki. Imajući u vidu posebnosti, ponudu i prirodne ljepote Makarske rivijere te novi hotel s pet zvjezdica brenda Aminess, vjerujemo da ćemo imati uspješnu turističku sezonu. Tome će dodatno pridonijeti i sama prepoznatljivost i promocija brenda, koja će zasigurno utjecati na dobre rezultate bookinga novog hotela u Makarskoj.

MD:U kojoj je fazi osiguravanje radne snage?
M.L.Lopatny: S aktivnostima oko pronalaska novih zaposlenika započeli smo još u studenome 2021., kada smo predstavili kampanju za zapošljavanje “Posao u Aminessu – gdje prijateljstvo čini razliku”. Početkom ove godine dodatno smo intenzivirali sve aktivnosti, kako bismo na vrijeme pronašli kvalitetne i motivirane ljude te bili spremni za nadolazeću turističku sezonu. Aminess će u novom hotelu u Makarskoj zaposliti 200 ljudi. Trenutno smo u fazi zaprimanja prijava i upita kandidata te ubrzo krećemo sa selekcijskim postupkom i zapošljavanjem. U ožujku planiramo organizaciju dana otvorenih vrata u Makarskoj kako bismo se predstavili našim potencijalnim zaposlenicima i odradili intervjue sa zainteresiranim kandidatima. Po pitanju pronalaska radne snage za turističku 2022. smo vrlo optimistični. Jedan od razloga je taj što je riječ o hotelu najviše kategorije, prvom takvom u Aminessovom portfelju, a za koji planiramo cjelogodišnje poslovanje već od ove godine.

Uz konkurentne materijalne uvjete rada, veliku pažnju pridajemo brizi o zaposlenicima i ulaganjima, zbog čega se nalazimo među najpoželjnijim turističkim poslodavcima. Aminess svojim zaposlenicima nudi brojne mogućnosti razvoja, dodatnog obučavanja i napretka u karijeri. Primjerice, planirane su već dobro poznate edukacije osoblja kroz Aminess Gourmet Lab, koje se odvijaju u suradnji s najboljim hrvatskim chefovima poput Davida Skoke i Hrvoja Zirojevića. Samo na edukacije, u ovoj godini planiramo izdvojiti milijun kuna. Vjerujemo da će i naši budući zaposlenici to prepoznati i poželjeti postati dio Aminess obitelji.

MD: Iz Grada Makarska nam je potvrđeno da namjeravate graditi u ovoj godini još jedan hotel, zanima nas koji su kapaciteti, kad bi započela gradnja te jeste li ishodili građevinsku dozvolu?
M.L.Lopatny: Trenutno smo u potpunosti fokusirani na dovršetak Aminess Khalani Beach Hotela te na pripremu poslovanja za početak nadolazeće turističke sezone. Daljnji razvojni planovi i eventualne investicije su u fazi planiranja i dubinske analize.

MD: Depadansa hotela je u vlasništvu Mate Jujnovića (Romana apartmans) pa nas zanima je li bilo govora o kupnji ovog objekta budući je u početku hotel zamišljen kao jedan cjeloviti kompleks, a na ovaj način imamo dvije upravljačke strukture?
M.L.Lopatny: Apartmani koji se nalaze u okviru hotelskog kompleksa u vlasništvu su gospodina Jujnovića. Objekti su građeni na način da mogu djelovati odvojeno, ali i kao jedinstveni objekt i ponuda ovisno o potrebama i mogućnostima.

MD: Zanima nas status izgradnje plaže. Potvrđeno nam je da je podnesen zahtjev za izmjenom građevinske dozvole, o kakvim se izmjenama radi, jeste li ishodili potrebnu koncesiju i hoće li plaža biti uređena do početka sezone? Također nas zanima jeste li upoznati s prosvjedima protiv postojećeg projekta i određenom nenaklonošću javnosti glede nasipavanja plaže te kakav je Vaš stav?
M.L.Lopatny: Usmjereni smo isključivo na daljnju perspektivu i na razdoblje koje je pred nama. Aminess posluje u pet destinacija diljem Jadrana – u istarskom Novigradu, na otocima Krku i Korčuli, u Orebiću na poluotoku Pelješcu te odnedavno i u Makarskoj. Imamo dugu tradiciju poslovanja u hotelijerstvu te u svim našim destinacijama njegujemo načela društvene odgovornosti i odlične suradnje sa lokalnom samoupravom i zajednicom u cilju daljnjeg razvoja destinacija. Također, svi Aminess projekti uvijek se rade u skladu sa zakonom te na zadovoljstvo sugrađana i naših gostiju. Cilj nam je da i građani Makarske prepoznaju naša nastojanja da ponudu same destinacije i kvalitetu dostupnih sadržaja podignemo na višu razinu, posebice u segmentu 5* ponude. Tako i za projekt plaže ispred novog Aminess Khalani Beach Hotela analiziramo sve opcije, a cijeli projekt bit će u skladu s najvišim standardima i u dobroj volji da rezultat bude na zadovoljstvo svih zainteresiranih javnosti.

Ivona Ćirak /foto Aminess