Triatlonac Andrej Vištica tijekom kolovoza je ostvario velike uspjehe, najprije osvojivši treće mjesto u Embrunmanu, na jednoj od najpoznatijih utrka dugog triatlona, a potom je nastupio u Copenhagenu postavivši i hrvatski rekord u Ironman disciplini s vremenom od 8:11:40. Kako Vištica već duže vrijeme živi upravo u našem gradu, sasvim je razumljivo što je povodom njegovih uspjeha jutros održan prijem u gradskoj vijećnici gdje mu je čestitao gradonačelnik Zoran Paunović. Inače, utrka Iron man smatra se jednim od najzahtjevnijih sportskih poduhvata, s obzirom da se sastoji od tri dionice – 3,8 kilometara plivačke staze, 180 kilometara vožnje biciklom te naposlijetku trčanja maratona u čitavoj dužini od 42 kilometra, a svjetsko prvenstvo održava se od 1978.godine na Havajima.

Kako je danas objasnio Andrej Vištica, Iron man počiva na izdržljivosti što omogućava da se ovim sportom može početi baviti i u relativno kasnijoj dobi za razliku od ostalih sportova u kojima sportaši dosežu vrhunac karijere sredinom 20-ih ili početkom 30-ih godina života. Danas se naš sugrađanin triatlonom bavi profesionalno i kazat će da trenira 40-ak sati tjedno.

-Prije, dok sam radio u struci i paralelno trenirao život se svodio na posao, trening i spavanja i tako je bilo punih sedam godina. Otkako sam se odlučio baviti time profesionalno ipak je nešto lakše, a tih 40-ak sati treninga tjedno zapravo dođe kao neki normalni posao. Osobno imam još dosta ciljeva koje sam zacrtao i koje želim ostvariti, a možda prije svega da pokušam spustiti rezultat ispod te magične granice od 8 sati, do koje mi nedostaje nadoknaditi još 11 minuta i nadam se da nećemo dugo čekati na to – kazao je Andrej Vištica.

Oglas

– U pitanju je veliko ostvarenje za kojeg treba imati i čeličnu volju, te ogroman trening i odricanje i Andreja i njegove obitelji i na tome mu se mora čestitati, pogotovo jer je poznato kako je u pitanju jedna od najtežih sportskih disciplina – kazao je Zoran Paunović, dodavši kako je i Andrejev rezultat dio neobične sportske aure Makarske, koja unatoč tome što je malo grad, bilježi vrlo dobre sportske rezultate.

– Mi smo grad koji možda u čitavoj Hrvatskoj ima najbolji omjer kvalitete i uloženog u razvoj sporta. Pogotovo se to odnosi na rad mlađih kategorija u kojima je očito veliki broj talenata, jer se postižu iznimni uspjesi u usporedi s drugim sredinama u Hrvatskoj – dodao je makarski gradonačelnik.
O.F. / foto O.F.