Trenutna situacija s makarskom Hitnom pomoći, koja ovo ljeto neće imati na raspolaganju drugi tim T1 s liječnikom, ili barem drugog liječnika, otvorila je pitanja, doduše malo kasno za tekuću sezonu, kako riješiti taj problem. Podsjetimo da je ranijih godina, prije pandemije, makarska Hitna pomoć imala u dnevnoj smjeni dva liječnika, no sada od 15.lipnja do 15.rujna imamo, kao i zimi, jedan tim s liječnikom i jedan tim bez liječnika (medicinski tehničar i vozač, op.a.). Razlog: nema novca niti kadra.

Međutim, Makarska rivijera nije nikakav izuzetak sa specifičnostima koje nosi turistička sezona i povećani pritisak na ambulante. Pogledajmo kako se to radi u Istri, točnije, u Rovinju, gdje već dugi niz godina egzistira turistička ambulanta.

– Kod nas turistička ambulanta starta 1.svibnja, i ne zatvara prije 15.rujna. Zbog situacije s koronom, ove godine smo otvorili 4.lipnja i radit ćemo do 15.rujna. Na području županije imamo šest takvih turističkih ambulanti i imamo nekakav uhodani način rada i suradnje s kolegama iz primarne zdravstvene zaštite, odnosno hitne pomoći, tako da to dobro funkcionira, kaže nam Violeta Arbanas, voditeljica turističke ambulante u Rovinju.

Oglas

Rovinj ima jedan tim T1 i jedan tim T2. Ako turistička ambulanta ima hitni slučaj, u tom slučaju “uskaču” liječnici obiteljske medicine. Imaju tu sretnu okolnost da dijele prostorije sa sanitetom i liječnicima, no suradnja je svakako conditio sine qua non. Ako tim s liječnikom ode u Rijeku zbog, primjerice, infarkta, turistička ambulanta pokriva sve hitne slučajeve.

– Obveza svakog liječnika je da je, ako tim Hitne pomoći izađe nije u ambulanti, izađe na teren. To je dio Hipokratove zakletve, a ako neki liječnici imaju problem s time, onda su se možda uljuljuškali i treba poraditi na međusobnoj komunikaciji. Mi imamo šest takvih timova, pa ako negdje ne funkcionira ta suradnja najbolje, i nije toliki problem, ali prije svega se tu radi o ljudskom faktoru, kaže nam voditeljica Arbanas.

U pravilu u sezoni imaju 2,3 ili više izlazaka na teren. A pregleda bude od dva do 50, ovisi o danu. Turistička ambulanta zasigurno smanji pritisak na hitnu, no budući je riječ o nadstandardu koji financiraju gradovi, uredi TZ-a i županija, usluga u turističkoj ambulanti je privatna i naplaćuje se. Pregledi stranaca mogući su, podsjeća naša sugovornica, u bilo kojoj ambulanti obiteljske medicine, a budući HZZO ima ugovore, usluga se ne naplaćuje.

O turističkoj ambulanti u Makarskoj već se godinama govori, no do dana današnjeg ova inicijativa nije realizirana. Možda bi baš ona bila faktor koji bi olakšao rad tijekom sezone, a ujedno bila i nekakav “background” u slučaju da liječnika u datom trenutku nema na Hitnoj.

Kako bilo, činjenica je da se turistički kraj koji ljeti ima po 70 tisuća gostiju ne može osloniti samo na jedan jedini tim s liječnikom, i davno prerezanu sponu između dviju ustanova, Zavoda za hitnu medicinu i županijskog Doma zdravlja koja ne jamči dobru organizaciju u slučaju bilo kakve hitnoće. Da ne podsjećamo da je od rujna upitan i tim T2 za koji općine na Rivijeri još uvijek nisu izvukle obećanih 100 tisuća kuna.

Ivona Ćirak /foto O. Franić /Pixabay