Iz Javne ustanove Park prirode Biokovo javljaju o zanimljivom istraživanju provedenom nedavno od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u sklopu kojeg su prve tri jedinke biokovskih divokoza označene GPS-GSM telemetrijskim ogrlicama. Istraživanje je provedeno u kolovozu pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Nikice Šprema i mag. ing. agr. / mag. oecol. et prot. nat. Krešimira Kavčića, uz podršku i suradnju HŠ, Šumarije Makarska te Javne ustanove Park prirode Biokovo

– To su jedne od prvih balkanskih divokoza uopće označenih telemetrijskim uređajima. Dvije ženke i jedan mužjak uhvaćeni su neinvazivnom metodom putem specijaliziranih mreža, a cijeli zahvat od hvatanja do postavljanja ogrlica trajao je tek nekoliko minuta. Nakon postavljanja ogrlice sve su jedinke ispuštene na mjestu hvatanja.

Kako navode, idućih godinu dana ogrlice će 24 puta dnevno bilježiti detaljne informacije o lokaciji jedinki, a opremljene su i senzorom mortaliteta koji se aktivira u slučaju uginuća životinje.

Oglas

-Na temelju dobivenih podataka saznat će se veličina područja obitavanja označenih jedinki, preferencija na različite tipove staništa, kao i utjecaj prirodnih i antropogenih čimbenika na kretanje jedinki. Cijelo istraživanje će značajno pridonijeti shvaćanju biologije i ekologije balkanske divokoze, koja je jedna od najslabije istraženih podvrsta divokoza uopće – objavili su iz PP Biokovo.

M.D. / foto PP Biokovo