Visoka životna dob i širok raspon početnih simptoma povećavaju rizik od “dugačkog covida”, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC.

U studiji koju je na uvid dobio BBC procjenjuje se da svaka dvadeseti oboljeli boluje osam tjedana.

Istraživanje koje je proveo londonski King’s College također pokazuje da je rizik veći kod žena, osoba visoke tjelesne težine i s astmom.

Oglas

Cilj je utvrditi rani upozoravajući signal koji može identificirati pacijente kojima je potrebna dodatna briga ili kojima bi moglo koristiti rano liječenje.

Znanstvenici su pretraživali podatke kako bi uočili obrasce koji bi mogli predvidjeti tko će dugotrajno biti izložen bolesti.

Rezultati, koji bi trebali biti objavljeni, pokazuju da dugački covid može zahvatiti svakoga, no da neki faktori povećavaju rizik.

“Imati više od pet različitih simptoma u prvim tjednima jedan je od ključnih faktora rizika”, rekla je za BBC News dr. Claire Steves s King’s Collegea.

Covid-19 više je od samo kašlja – a virus koji ga izaziva može utjecati na organe u cijelom tijelu.

Netko tko ima kašalj, umor, glavobolju i dijareju te je izgubio osjetilo mirisa – ima veći rizik nego netko tko samo kašlje.

Rizik također raste s godinama, osobito preko 50, te je izraženiji kod žena.

Dr. Steves kaže: “Vidjeli smo iz ranih podataka da muškarci imaju veći rizik od težeg oblika bolesti i umiranja od covida, a sada vidimo da žene imaju veći rizik od dobivanja dugačkog covida.”

Nikakvi raniji zdravstveni problemi nisu povezani s dugačkim covidom osim astme i bolesti pluća.
Hina/foto Pixabay