Velika Britanija je u utorak postala prva zemlja na svijetu koja je krenula s cijepljenjem protiv koronavirusa, cjepivom proizvođača Pfizer/BioNTech. Također, i Moderna i AstraZeneca su napredovale u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, a u nastavku možete pogledati koje su nuspojave do sada prijavljene te koje zemlje također razvijaju cjepiva.

MedShadow, neprofitna web stranica koja izvještava o zdravstvenim vijestima, donosi i najnovije i najrelevantnije informacije o cjepivu protiv koronavirusa – donosi N1.

Moderna
Moderna je u srpnju započela 3. fazu kliničkih ispitivanja svog cjepiva. U ranijim ispitivanjima gotovo polovica bolesnika imala je česte nuspojave kao što su bol na mjestu uboda, osip, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina i vrućica nakon što su primili drugu dozu cjepiva. Te su nuspojave uglavnom ublažene u roku dva dana, a do sada nisu zabilježene druge opasne ili ozbiljne nuspojave.

Moderna je objavila priopćenje za javnost o privremenim rezultatima 3. faze kliničkih ispitivanja, u kojem se navodi da je 2,7% pacijenata imalo bol na mjestu injekcije nakon prve doze. Nakon druge doze pacijenti su prijavili više nuspojava uključujući umor (9,7%), mialgiju (8,9%), artralgiju (5,2%), glavobolju (4,5%), bol (4,1%) i eritem / crvenilo na mjestu uboda (2,0%) ). U izvještaju se navodi da su ove nuspojave bile kratkotrajne.

Pfizer
U ranijim fazama ispitivanjima neki ispitanici su prijavili nuspojave poput boli na mjestu injekcije, osipa, glavobolje, bolova u mišićima, mučnine i temperature. I ove su nuspojave bile kratkotrajne te su nestajale najčešće kroz dva dana.

Neki ispitanici su naveli da su nuspojave koje su iskusili bile slične mamurluku. Medicinska sestra koja je sudjelovala u kliničkom ispitivanju izvijestila je da osjeća minimalne učinke nakon prve doze, ali nakon druge doze imala je temperaturu od 40°C, glavobolju i intenzivnu bol na mjestu uboda. Istraživači navode da je njeno iskustvo rijetko, iako su mnogi pacijenti imali jednu ili dvije nuspojave.

Osim toga, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izvijestila je da su četiri pacijenta koja su primila cjepivo iskusila Bellovu paralizu. Riječ je o iznenadnoj, i obično privremenoj paralizi mišića lica.

Johnson & Johnson
U rujnu su započeli 3. fazu kliničkih ispitivanja, ali tada je došlo do pauze 12. listopada zbog neobjašnjive bolesti. Ako cjepivo bude učinkovito, nadaju se da bi moglo biti hitno odobreno već početkom 2021. godine. U ranijim ispitivanjima oko 70% pacijenata doživjelo je barem jednu nuspojavu sličnu kao i kod drugih cjepiva, uključujući bol na mjestu uboda, osip, glavobolju, bol u mišićima i groznicu.

AstraZeneca
Kod jednog ispitanika razvio se mijelitis te je 6. rujna došlo do pauze. No, istraživači su utvrdili da incident nije povezan s cjepivom te su nastavili s ispitivanjima. U ranijim su ispitivanjima mnogi pacijenti izvijestili o blagim nuspojavama koje su slične kao i kod drugih cjepiva. Te nuspojave uključuju bol na mjestu bol na mjestu uboda, osip, glavobolju, bol u mišićima i groznicu. Neki od ispitanika dobili su acetaminofen za smanjenje boli i vrućice. Gotovo polovica pacijenata također je doživjela privremenu neutropeniju – smanjenje broja bijelih krvnih stanica zbog čega je osoba podložnija infekcijama.

CanSinBio (Kina)
Kina je dala hitno odobrenje za ovo cjepivo prije početka 3. faze kliničkog ispitivanja. U 2. fazi kliničkih ispitivanja gotovo tri četvrtine pacijenata izvijestilo je o barem jednoj blažoj nuspojavi, uključujući bol na mjestu uboda, osip, glavobolju, bol u mišićima i groznicu. Pet osoba je također prijavilo povraćanje.

Istraživački institut Gamaleya (Rusija)
Istraživački institut Gamaleya pokrenuo je 3. fazu kliničkih ispitivanja u kolovozu. Međutim, prije no što su započeli, predsjednik Putin priopćio je kako je cjepivo odobreno ranije, ali se očekuje da će se nastaviti 3. faza. U ranijim ispitivanjima gotovo svi ispitanici imali su nisku temperaturu, a mali broj ispitanika prijavio je lupanje srca. Inače, prijavljene nuspojave bile su slične drugim cjepivima i uključivale su bol na mjestu uboda, osip, glavobolju i bol u mišićima.

Novavax (Ujedinjeno Kraljevstvo)
U rujnu je započeta 3. faza kliničkih ispitivanja, a tijekom 1. i 2. faze ispitanici su prijavili nuspojave slične onima kod drugih kandidata za cjepivo, uključujući bol na mjestu uboda, osip, glavobolju, bolove u mišićima, vrućicu, mučninu i povraćanje.

Sinopharm (Kina)
U srpnju je započela 3. faza kliničkih ispitivanja, a u ranijim ispitivanjima oko 15% ispitanika prijavilo je nuspojave slične onima kod drugih kandidata za cjepivo, uključujući bol na mjestu uboda, osip, glavobolju, bolove u mišićima, groznicu, mučninu i povraćanje.

Sinovac (Kina)
U srpnju je započela 3. faza kliničkih ispitivanja za cjepivo CoronaVac, a zahvaljujući hitnom odobrenju već se koristi među visokorizičnim skupinama. Ranija ispitivanja pokazala su da je oko trećine pacijenata iskusilo nuspojave slične kao i kod ostalih cjepiva, poput boli na mjestu uboda, vrućice i umora. Uz to, studija je sadržavala nekoliko detalja o specifičnijim simptomima poput mučnine, glavobolje i povraćanja. U Brazilu je 10. studenog zaustavljeno ispitivanje zbog smrti jednog od sudionika, no istraživači kažu da smrt nije bila povezana s cjepivom. Ispitivanje u drugim zemljama nije pauzirano.

Dječji istraživački institut Murdoch (Engleska)
Institut provodi 3. fazu kliničkih ispitivanja, pri čemu se prenamjenjuje cjepivo Bacillusa Calmette-Guerina. Riječ je o cjepivu razvijenog prije gotovo jednog stoljeća, a čija je primarna namjena infekcija tuberkulozom. Prenamjenom bi ovo cjepivo trebalo spriječiti covid-19. Budući da cjepivo postoji toliko dugo, postoji mnogo izvješća o njegovim potencijalnim nuspojavama, a samo cjepivo izmijenjeno je kako bi se mnoge nuspojave svele na minimum. Najčešće nuspojave su bol na mjestu uboda i oticanje limfnih čvorova.

M.D. / foto: Pixabay