Prema istraživanju UMass Amhersta, 10 tisuća koraka možda nije idealan broj za svakoga tko želi produžiti svoj životni vijek.

U analizi 15 studija s četiri kontinenta, objavljenoj ovoga mjeseca u časopisu The Lancet, znanstvenici su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imati koristi od 8000 do 10 tisuća koraka u danu, dok dugovječnosti osoba starijih od 60 godina pridonosi između 6000 i 8000 koraka u danu.

Istraživači su otkrili da je rizik od rane smrti od 40 do 53 posto manji kod sudionika studija koji su prosječno hodali najmanje 5800 koraka dnevno, u usporedbi s onima koji su u prosjeku napravili 3500 koraka u danu.

Oglas

Još jedno zanimljivo otkriće je da ni brzina hodanja nije napravila značajnu razliku, primijetili su istraživači. Sve dok ste unutar raspona koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Ideja o hodanju 10 tisuća koraka dnevno potekla je iz 1965. godine kada je japanska tvrtka Yamasa Clock razvila pedometar nazvan Manpo-kei, što u prijevodu znači “brojač 10 tisuća koraka”.

“Cilj od 10 tisuća koraka postignut je jer je bio dopadljiv, lako se pamti i iznad prosjeka je svakodnevnih koraka za većinu ljudi”, kaže Thomas Hirai, medicinski direktor u barijatrijskom i metaboličkom zdravstvenom centru u bolnici O’Connor u San Joseu u Kaliforniji za Insider. “Bilo je izazovno, ali dostižno za mnoge ljude.”

To je zapravo bio marketinški alat koji je od tada postao svakodnevni cilj mnogih pametnih satova, poput Fitbita.

Činjenica je da su neke studije pokazale da 10 tisuća koraka u danu poboljšava zdravlje srca, mentalno zdravlje, pa čak i smanjuje rizik od dijabetesa. Da bi netko prehodao 10 tisuća koraka, trebao bi hodati oko dva sata, što je mnogima nedostižno – piše Index.

MD/foto