U prostoru Gradske knjižnice Makarska već oko mjesec dana traje geneološki tečaj kojeg vodi naš knjižničar Marino Srzić, a u kojem polaznici imaju priliku zaviriti duboko u povijest kako bi pronašli svoje daleke pretke te u konačnici izradili svoje vlastito obiteljsko stablo za trajnu uspomenu. -Bit svega je da se ponikne u srž geneologije, no ne na znanstveni već više na praktičan način. Javilo se dosta ljudi i interes je bio dobar, ali s obzirom na individualni pristup samom instraživanju morali smo formirati jednu manju grupu, u kojoj sudjeluje sedam polaznika. Ukratko, pretražuju se preci i formiraju obiteljska stabla uz pomoć podataka iz knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih, popisa stanovništva i stanja duša, po uzoru na najpoznatiju geneološku stranicu geni.com te pretraživač family search – objasnit će Srzić.

Povijest je složena i zamršena, te nije čudo da  brojni građani zapravo i ne znaju gotovo ništa o svojim daljnjim precima. Kako će nam kazati makarski knjižničar, tako se ispostavilo da su svi polaznici ove improvizirane geneološke škole zapravo u srodstvu, od četvrtog, petog  koljena pa na dalje. – Što se tiče makarskog rodoslovlja i traženja predaka, stvar je olakšana zbog dobrog vođenja knjiga, posebice onih koje su vodili popovi . U nekim su slučajevima izvori i  nepotpuni, primjerice kod franjevaca gdje u nekim periodima nedostaje ime majke po rođenju djeteta što odmah stopira daljnju pretragu – navodi Marino Srzić, navodeći da je problem kod istraživanja bila, naravno, i velika ‘rupa’ nastala tijekom razdoblja epidemije kuge 1815.kada su popisi stanovništva stvarani na brzini i nedovoljno dobro ažurirani. Kako nam govore u Gradskoj knjižnici Makarska, polaznici su u svih osam dosadašnjih radionica, a koje se odvijaju svakog ponedjeljka i srijede,  pokazali uistinu veliki interes. Nije ni čudno, s obzirom da iz sata u sat otkrivaju neke nove stvari o svojoj obitelji koje do sada nisu znali.-Zanimljiva stvar kod Makarskog primorja je ta što je ono specifično po dvojnim i trojnim prezimenima. No danas se nijedan Puharić neće više  odazvati na ime Jakasovića kako su se nekada zvali, nijedan Srzić se neće odazvati na Pavlović-Lučiće a Žarnići na Pavlićevićeve, iako baš u ovom kraju imamo jako puno toga – primjećuje Srzić.

Oglas

 

Polaznici su, doznajemo, trenutno negdje na polovini svog obiteljskog stabla, koje polagano pune novim imenima kako pretražujući podatke na saastancima u Gradskoj knjižnici, tako i ispunjavajući ‘domaće zadatke’ koje im redovito daje naš knjižničar – Nema vremenskog ograničenja, polaznici će raditi dok god ne završe svoja obiteljska stabla koja će im na kraju tečaja doći ne samo kao jedan zanimljv poklončić i uspomena, nego i kao vrijedan izvor podataka. Ali i nagrada za trud uložen u pretraživanje ove uistinu goleme količine materijala – doznajemo od makarskog knjižničara.

O.Franić / D.Antonini