Miniranje koje se izvodilo prije nekih mjesec dana na području uz rub Osejave, odnosno na području same Osejave, izvodilo se na parcelama u vlasništvu firme Osejava, no za potrebe kakvog objekta, o čemu smo poslali upit Gradu Makarskoj, još uvijek ne znamo. Znamo samo da je podnesen zahtjev za lokacijskom dozvolom, no za zasad isti nije riješen.

U svakom slučaju, tvrtka Osejava je u vlasništvu Lidije Mišetić, a jedan od članova društva je i Dragan Mišetić, koji je u javnosti poznat kao prijatelj i partner Milana Lučića.

O poslovnoj i prijateljskoj vezi Lučića i Mišetića pisali su prije nekoliko godina nacionalni mediji, a posebno detaljno 24 sata, nakon što je USKOK optužio šestoro dužnosnika bliskih Milanu Bandiću za pogodovanje investitorima vrijedno 68,65 milijuna kuna, a kroz nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana. Navodili su tad da je firma Simplum iz Zagreba, koju je do 2015.godine vodio Mišetić, jedna od onih kojima je pričinjena po USKOK-u najveća materijalna korist.

Mišetić je član uprave društva Osejava koje je u vlasništvu dviju parcela, jedne na k.č.z.4326/7 (Makarska – Makar) za koju još, kako smo naveli, uvijek nije izdana dozvola, ali je podnesen zahtjev za lokacijsku dozvolu koji nije riješen, što nam je potvrđeno iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Makarske.

Također je Osejava u vlasništvu parcele 5278/5 koja nije u građevinskoj zoni, ali je, što je prilično začuđujuće i neobično, upisana u svojoj naravi – kao gradilište. Naime, po postojećem Prostornom planu na toj parceli nije moguća gradnja, budući se radi o parceli koja po svakoj logici pripada Osejavi. Jer je nastala iz čestice 5278/1 čiji je vlasnik RH (Hrvatske šume), a riječ je o preko 380 tisuća kvadrata. Iz te je parcele izašlo zemljište koje se prostire na oko 1200 metara četvornih, a koje je sada u vlasništvu Osejave, s tim da se na Općinskom sudu vidi u povijesnom izvatku da je vlasnik bio Milan, odnosno Mirjana Lučić. Navodno je parcela nastala zbog – usklađivanja sa stanjem na Sudu.

Koji je bio tijek prelaska iz šume, koja se vidi kao dio cjeline Osejave, u gradilište, to pak nismo uspjeli istražiti.

Ivona Ćirak /foto O.Franić