Turiste koji dolaze ili namjeravaju kroz naredni period dolaziti na područje Makarske rivijere u ovom trenutku najviše zanimaju protokoli vezano za sigurnost, te cijene i dostupnost PCR testova, kao i valjanost antigenskih testova. Pitanja je, kako smo se uvjerili, puno, jer mailovi turista stižu čak i na adresu našeg portala, a odgovori su s druge strane za sada škrti i promjenjivi.

Iz makarskog TZ-a poručuju da u dogovoru s HZJZ stvari funkcioniraju. Sanja Glavina, stručni suradnik za projekte, veli kako stalno dobivaju upite i kako su baš dogovorili testiranje gostima iz Češke čije grupe od 200-tinjak turista stižu svakog petka te su im potrebni testovi.

– Treba reći da su od 1.travnja na snazi novi, prošireni kriteriji za ulazak turista u Hrvatsku. Oni koji su cijepljeni, preboljeli COVID-19, imaju negativan PCR test ili antigenski test, moći će ući u Hrvatsku, kaže Glavina. Sad dolazimo do uvjetno rečeno niza problema, iako je već očigledno da je problematična činjenica da se informacije ne komuniciraju dovoljno jasno čim turisti zivkaju agencije, turističke urede i medije.

Oglas

Cijena PCR testa je povećana, te sada iznosi 500 kuna. Prijevod stoji dodatnih 125 kuna, a izlazak na teren plaća se još 200 kuna (ukoliko gosti ne dolaze na punkt). Problem je u kojem će roku nalazi biti riješeni, budući turisti moraju predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, a HZJZ se obvezuje riješiti ih u roku od 48 sati. – Testove će testirani dobiti u roku od 24 do 28 sati, iako ih 99 posto dože u roku od 24 sata. Brzi testovi su pak gotovi u roku od svega pola sata do sat, kaže nam dr.Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Druga sporna stvar su brzi antigenski testovi koji stoje 150 kuna. Prihvaćeni su u Hrvatskoj i dobro funkcioniraju. Ni njihova količina i dostupnost ne bi trebali biti sporni, kako veli Joško Stella, direktor županijskog TZ-a, ali sporni su neki drugi detalji.

– Ti se testovi moraju prihvatiti u svakoj zemlji, a mi to još ne znamo. U nekima jesu prihvaćeni, u drugima se čeka, a situacija s pandemijom je takva da se mijenja iz dana u dan i trenutno je najvažnije da pandemija krene u silaznu putanju jer tek tada će mjere biti manje restriktivne. Volio bih da nam broj i dostupnost antigenskih testova bude problem jer bi to značilo da ćemo imati turista, kazao nam je Stella.

 

Treći upitnik stoji glede broja punktova. Makarska ima svoj punkt, no što je s udaljenim točkama, poput juga Makarske rivijere, općine Gradac?

Tamošnji direktor TZ-a Davor Andrijašević kaže oni nemaju nikakvih informacija o tomu, pa ih ne mogu dati ni turistima. – Ne mogu vam apsolutno ništa reći, kazao nam je Andrijašević dodajući kako čeka upute. – Da li treba sufinancirati rad punktova, slati turiste u Makarsku, Ploče…Što god, samo da znamo kako dalje, kaže Andrijašević.

Joško Stella kaže kako će na području županije biti najmanje sedam punktova za testiranje. Uz ove u gradovima planiraju se i otočni, na Braču i Hvaru.

– Samo čekamo da se to potvrdi s nacionalne razine. Mi ćemo svakako financijski pomoći kako bi se pokrile plaće djelatnica. U svakom će slučaju biti bolje pokriveno nego lani, kazao nam je Stella.

Dr.Karin kaže kako imaju i nešto upita od hotelskih kuća za formiranje dodatnih punktova čiji rad bi (su)financirali zainteresirani turistički subjekti.

Četvrto pitanje veže se uz kampanju, no prema Stellinom mišljenju dosta je nedoumica i nejasnoća zbog kojih je teško ići na nekakvu kampanju u smislu procijepljene destinacije.

– Još uvijek se nisu cijepile ni sve ugrožene skupine, tek onda na red dolaze turistički radnici koji su u direktnom kontaktu s gostima. Najprije to treba riješiti država. Ne možemo trčat pred rudo i krenuti u neku megakampanju ako je cijepljen mali broj stanovništva. Osim toga, ne radi se samo o procijepljenosti nego i incidenciji slučajeva na 100 tisuća stanovnika itd., veli direktor županijskog TZ-a.

Direktorica makarskog TZ-a Hloverka Novak Srzić veli pak kako ima saznanja da će turistički radnici biti prioritet.

– Ministarstvo turizma je najavilo kako će turistički radnici biti prioritet poslije medicinskog osoblja te kako će se s cijepljenjem krenuti od sredine travnja, tvrdi Novak Srzić.

Suma sumarum, puno pitanja, dosta neizvjesnosti i gluhih telefona. Jasno je da ovisimo o široj epidemiološkoj slici i političkih odlukama država zahvaćenih pandemijom, a ne samo stanju u našoj, međutim, treba se pripremati kao da će interesa turista biti. Jer defanzivan i oprezan pristup dobar je kad govorimo o javnom zdravlju, dok za turizam trebaju i prodornost i inicijativa.

Ivona Ćitak / foto/ilustracija: MD