Ivan Agnić, anesteziolog i intenzivist iz KBC-a Split je u subotu na Facebooku objavio sljedeći apel koji zbog aktualne situacije i zanimljive perspektive prenosimo u cijelosti:

Osjećam se dužnim napisat još jedan status pa šta bude.

Anesteziolog sam i intenzivist. Znači kad je god negdi frka u bolnici zovu mene. I ja sam istreniran da rješim problem, da skratim priču, moje kolege anesteziološki tehničari, medicinske sestre i mi liječnici anesteziolozi sposobni smo u nekoliko minuta sa raznim invazivnim postupcima od mrtvog čovjeka napraviti živoga, naravno ako je moguće… Međutim, ako ovako nastavimo, jasno se vidi iz ove tablice da to neće biti moguće, netko će dobiti skrb, a netko neće. I sada ne pričam samo o oboljelima od famozne bolesti nego pričam i o raznim drugim hitnim slučajevima, o srčanim i moždanim inzultima, o prometnim nezgodama i slično.

Oglas

Dakle pričam o raspadu zdravstvenog sustava, pričam o raspadu države, jer tu prestaje svaka ljudskost. Dakle, lipi moji, ako ovako nastavimo to će se dogoditi negdje u tjednu iza Uskrsa, nastupit će kataklizma, talijanska, biblijska.

Duboko vjerujem da u ovom narodu ima još zdrave pameti i osjećaja za druge, u protivnom ću prečesto gledati nemoćno kako vaši dragi umiru bez moje pomoći. Nemojte si to napraviti! Nemojte to napraviti nama koji smo cijeli svoj život dali da bi bili medicinski specijalci, nemojte nam uskratiti mogućnost da pomognemo!

Moramo smanjiti ovaj prirast oboljelih ispod 20 posto inače ćete, ako budem živ, krajem travnja gledati moje slike suznih očiju okrvavljene od zaštitne maske. To nije film, to je realnost!!!

Ostanite u kućama, nigdje ne izlazite osim gdje morate i to pojedinačno, pazeći na razmak, dezinficirajte često ruke!

Ostavite starijima spizu ispred vrata, oni prvi stradaju, za njih još stroža izolacija, bez ikakvoga bliskog kontakta! Bolje malo patnje sada nego puno, puno više patnje poslije!

NEMA VIŠE SUSJED, NAJBOLJI PRIJATELJ, … VIRUS SE PROŠIRIO I MEĐU LJUDIMA BEZ ANAMNEZE! Shvatite ovo kao moj posljednji vapaj prije kataklizme, molim Vas ko Boga – dopustite mi da budem liječnik a ne nijemi promatrač zla! Hvala Vam.

M.D. / Foto: Facebook