Znanstvenik Ivan Đikić za N1 je komentirao trenutnu situaciju s epidemijom.

Govoreći o brojkama zaraženih tijekom vikenda, Đikić je rekao da se brojke trebaju uspoređivati u dužem periodu, barem tjedan ili dva tjedna.

“Od sredine studenog Hrvatska ima jedan spiralni pad u lošim brojevima, znači spiralno povećenja incidencije zaraženih, mi smo najgori u Europi i to je nešto što traje već duže vrijeme i taj trend je jako zabrinjavajući u Hrvatskoj”, rekao je Đikić.

Oglas

I građani se pitaju što nam se događa u zadnjih mjesec i pol i drugo pitanje – tko je odgovoran za to. Normalno da su odgovorni nadležni, ali moramo pogledati širu odgovornost, a to je kako su sudjelovali građani, mediji, znanstvenici, pogotovo oni koji su promovirali krive poruke. Odgovornost svih njih trebala bi se javno propitati, rekao je Đikić.

Stožer potkapacitiran, nema nijednog virologa”

Istaknuo je da ga zabrinjava da su pitanja koja su postavljena u medijima, kako o odgovornosti, tako i djelima, ostala neodgovorena. “Da bismo pobijedili krizu, moramo vidjeti tko su ljudi koji nisu dovoljno dobri, kako bi ih se zamijenilo. Nisu ni u Stožeru svi najbolji i ako trebaju mijenjati nekoga, to treba napraviti. Stožer je potkapacitiran na način da nema niti jednog jedinog virologa u svom članstvu”, rekao je Đikić, spomenuvši slučaj virologa Stipana Jonjića, koji je renomiran u svjetskim razmjerima.

“Stožer bi se trebao proširiti i reevaluirati, kako bi vidio koje su slabe točke”, rekao je Đikić.

“Ne zanima me tko ima koju iskaznicu koje političke stranke, ako dobro radi svoj posao. Problem kod kolege Krunoslava Capaka, a i drugih, jest kad stavi politiku ispred struke, zbog političkog pritiska. Tu pada povjerenje, slika i kredibilitet tih ljudi”, rekao je Đikić, dodavši da se to najbolje vidjelo na primjeru Kolone sjećanja u Vukovaru.

Hrvatska je bila u zadnjem valu zemalja koje su se odlučile na strože mjere i zato je situacija ovakva kakva jest, rekao je Đikić.

“U Hrvatskoj se događa nešto nedopustivo, a to je zastrašivanje javnosti putem medija”, rekao je Đikić.

Cjepivo je budućnost”

Govoreći o pismu koje je potpisalo 30 hrvatskih znanstvenika, među kojima i on, Đikić je rekao da je glavni cilj pokazati javnosti da je cjepivo jedino pravo sredstvo borbe protiv koronavirusa. “Potrebna je kampanja u kojoj ćemo odgovoriti na sva pitanja ljudi, ali kojom bi se i motivirali svi da govore točne činjenice i informacije građanima, kako bi se preokrenuo trend animoziteta prema cjepivu”, rekao je Đikić.

“Ako budemo plašili ljude da je to neko genetsko cjepivo i druge lažne vijesti, to nije dobro. Mi kao znanstvenici ćemo obrazovati javnost i svi pomoći da svi prihvate koliko je cjepivo dobro i da je budućnost”, rekao je Đikić za N1.

M. D. /foto:screenshot N1