Mladi makarski šahist, 15-godišnji Ivan Rašić, zadnjih mjeseci privlači pažnju svojim igrama i uspjesima na tunirima po Dalmaciji i ostatku Hrvatske. Bljesnuo je potkraj svibnja u na turniru Metkoviću, nakon toga u Aržanu, do kraja ovog ljeta iza njega su već i državno kadetsko i juniorsko prvenstvo, dok je posljednji turnir odigrao potkraj kolovoza u Varaždinskim toplicama, gdje je osvojio prvo mjesto u kategoriji do 16 godina.

Mada „kraljevska igra“ među mlađim generacijama i u društvu timskih sportova sve teže pobuđuje veći interes, ipak stalno pronalazi put do nekolicine odabranih pojedinaca. Pravi dokaz tome i priča ovog učenika 1.razreda srednje ekonomske škole s kojim smo porazgovarali proteklog tjedna. – Šah igram godinu dana. Započeo sam slučajno, no kada sam naučio pravila i postao sigurniji osjetio sam da mi ide dobro te odlučio igrati dalje – kaže nam najmlađi šahovski profesionalac u Makarskoj.

Ekonomsku školu iz tog je razloga, kaže, odabrao ispred gimnazije. – Dobro mi ide matematika i imam dobru memoriju tako da mi sa školom nikada nije toliko teško, a namjera mi je posvetiti se šahu maksimalno koliko mogu. Sada radim u prosjeku oko pet sati dnevno na poboljšanju igre…dakle vježbati otvaranja, završnice, šahovske zagonetke u kojima se traži najbolji potez u određenoj poziciji… odigram i mnogo partija, analiziram mečeve preko interneta, gledam i pokušavam učiti od vrhunskih šahista – priča nam Ivan, inače član Šahovskog kluba Makarska i šahovskog kluba Petar Sedlar PP Kaštela.

Oglas

Šahovski uzori? Magnus Carlsen je trenutno najbolji na svijetu no Ivanu je draži stil Daniila Dubova, dok je od starih majstora na prvom mjestu Bobby Fischer. Mada neće to kazati, sigurno bi jednog dana volio biti u „tom negdje“ rangu.

-Moj cilj je postati velemajstor do 20.godine no trebat će mi puno rada da bih to dostigao. Nažalost u Hrvatskoj šah nije baš isplativ i teško je posvetiti se samo tome. Šahovske velesile poput Indije i Rusije su druga stvar, tamo imaju velemajstore i s 14 godina, radi se sustavno a darovita djeca počinju igrati vrlo rano. Tako da trebam trenirati, skupljati bodove i graditi rejting. U šahu je, kao u svakom sportu, na prvom mjestu rad i volja – govori Ivan Rašić, ne propustivši priliku zahvaliti se Toniju Vujčiću, Tonćiju Matkoviću i Ivanu Mlinareviću iz ŠK Makarska na podršci.

Tekst/foto: O.Franić