Pet hrvatskih naslova prikazat će se u ljetnom dijelu Međunarodnoga filmskog festivala u Sofiji te će se tako u natjecanju filmova iz regije prikazati “Glas”, “Otac”, “Šavovi” i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, a “Bosonogi car” bit će prikazan 6. srpnja nakon dodjele nagrada.

Hrvatski film “Glas” Ognjena Sviličića te hrvatske manjinske koprodukcije “Otac” Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film), “Šavovi” Miroslava Terzića (hrvatska koproducenta je Zdenka Gold, Spiritus movens) te “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), bit će prikazani u programu Balkan Competition, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Festival se trebao održati u ožujku, no odgođen je zbog koronakrize pa su organizatori odlučili podijeliti festival na dva dijela – ljetni i jesenski. U ljetnom dijelu projekcije filmova iz natjecateljskih programa (Balkan Competition, International Competition, Documentary Competition, Bulgarian Short Film Competition) održava se online te na otvorenim prostorima i u kinodvorani Cinema House u Sofiji.

Oglas

Hrvatska manjinska koprodukcija “Bosonogi car” Jessice Woodworth i Petera Brosensa (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film) prikazuje se 6. srpnja, nakon svečane dodjele nagrada.

Tijekom ljetnoga dijela festivala prikazat će se 88 naslova koji su dostupni na digitalnoj festivalskoj platformi u periodu od 24 dana (do 19. srpnja), a namijenjeni su isključivo gledateljima s adresom u Bugarskoj.

Jesenski dio festivala održat će se u rujnu i listopadu, a sastojat će se od filmova iz nacionalnih natjecateljskih programa te drugih naslova koji nisu prikazivani u ljetnome dijelu.

Osim toga, u sklopu industrijskog djela festivala, odvija se 17. izdanje koprodukcijskog marketa Sofia Meetings na kojem se predstavlja projekt igranog filma “1970” redatelja Darka Lungulova, koji se razvija u produkciji srpskog Papa Films te koprodukciji Propeler Filma iz Hrvatske. Projekt je također predstavljen na koprodukcijskom sajmu Filmskog festivala u Cannesu – Marché du Film koji se održavao online od 22. do 26. lipnja.

Također, u sklopu Sofia Meetings, odvija se i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta na kojem sudjeluju dva projekta dugometražnih filmova iz Hrvatske – “Pula” redatelja Andreja Korovljeva, scenarista Ivana Turkovića Krnjaka te producentice Dijane Mlađenović i “Ostavi vrata otvorena” redateljice Judite Gamulin i producentice Ree Rajčić.
Hina / foto Pixabay