Savjetovalište Lanterna je jučer organiziralo predavanje Zašto usamljenost boli? Predavanje je, putem Zoom aplikacije, održala dr. Asja Palinić Cvitanović, spec. šk. medicine i psihoterapeutkinja.

Jedno izuzetno vrijedno i korisno predavanje koje progovara o problemu usamljenosti, problemu koji je najizraženiji kod ljudi upravo u ovo predblagdansko doba kada je naglasak upravo na sreći, zajedništvu, obitelji.

Dr. Palinić Cvitanović daje jedan vrlo optimističan osvrt na čovjeka i na problem usamljenosti koji je u suštini naš osobni doživljaj kako nas samih u odnosu na druge tako i drugih osoba s kojima smo u svakodnevnom odnosu. Kakogod, poruka predavanja bi svakako bila da je rad na sebi moguć i da svaka osoba ima sposobnosti i vještine (u skladu sa svojim kapacitetom) da učini svoj život barem malo sretnijim i zadovoljnijim nego je to bio do sada. Često je teško da takve promjene osoba napravi sama te je iz tog razloga ponekad potrebno potražiti pomoć stručnjaka – savjetovatelja ili psihoterapeuta.

Oglas

Dr. Palinić Cvitanović je govorila o tome da su u pozadini naših nezadovoljstava i nesretnosti uvijek u osnovi naša nerealna očekivanja od sebe i drugih. Objasnila je razliku između uvjerenja koje kontrolira zadovoljna i nezadovoljna osoba. Nezadovoljna osoba je uglavnom fokusirana na pokušaj promjene tuđeg ponašanja te time još više produbljuje svoju frustraciju i nesretnost. Zadovoljna osoba, s druge strane, usklađuje svoje ponašanje s okolnostima, unaprjeđuje odnos s drugom osobom, zauzima se za vlastiti smisao te tako snižava frustraciju. Uvjerenje koje razvija nesretna osoba je plodno tlo za razvitak dugotrajnog nezadovoljstva i frustracije, koje vremenom slabi naš imunitet, a što u konačnici vodi do narušavanja našeg i tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Kao važan zaključak ovog predavanja je to da percepcija usamljenosti nije posljedica nego uzrok emocionalnog poremećaja te da su privrženost i zajedništvo s drugim ljudima jedina mogućnost dugotrajnog kvalitetnog ostvarenja u važnim životnim ulogama.

Predavanje je dio Lanterninog trogodišnjeg programa Zajedno smo jači, koji se provodi uz podršku Ministarstva zdravstva. Projekt je namijenjen osobama sa zdravstvenim teškoćama s ciljem unaprjeđenja kako tjelesnog tako i mentalnog zdravlja.

Ukoliko ste osoba koja se suočava s ovakvim ili sličnim problemima obratite nam se slobodno u Savjetovalište Lanterna gdje možete dobiti stručnu, a besplatnu savjetodavnu i terapijsku pomoć – poručuju iz Lanterne.
MD/foto: pexels/ilustracija