Savjetovalište Lanterna nastavlja s provedbom programa Zajedno smo jači, podržanom od Ministarstva zdravstva, a koji je namijenjen prvenstveno osobama oboljelim od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti.
Aktivnosti koje nudimo su individualni savjetodavni te po potrebi terapeutski rad, grupe samopomoći te radionice Art terapije Misli u boji.

S obzirom da u manjim gradovima kao što je Makarska često izostaje ovakva vrsta psihosocijalne podrške osobama koje se suočavaju s težim dijagnozama odlučili smo organizirati savjetodavni te po potrebi terapeutski rad upravo za te naše građane kako bismo im omogućili da uz pomoć stručne osobe lakše prođu proces suočavanja i prilagodbe s izmijenjenim životnim okolnostima.

Grupe samopomoći kreću s radom u ponedjeljak, 18.10.2021. u 19 sati. To su edukativne grupe na kojima polaznici rade na usvajanju uvjerenja Teorije izbora, čiji je utemeljitelj Dr. William Glasser, američki psihijatar i psihoterapeut, koji je rekao da  naša sreća i mentalno zdravlje ovisi o životu koji odabiremo živjeti te načinu slaganja s ljudima s kojima smo u svakodnevnom kontaktu.

Oglas

Trebamo se upitati u što vjerujemo. Vjerujemo li da doista upravljamo svojim životima i svojim zdravljem i ponašamo li se u skladu s tim vjerovanjem. Potrebno je osvijestiti da svojim zdravljem upravljamo kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja i da je naše kako mentalno tako i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se i kako uskladiti s tim okolnostima. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je ponekad teško, uvijek imamo mogućnost izbora. I kad se suočavamo s nekom teškom dijagnozom možemo izabrati vidjeti tu našu bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju.

Na grupama samopomoći učimo, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom uspješnijih oblika ponašanja.Voditeljice su psihologinje i psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja.

Za istu grupu korisnika Savjetovalište Lanterna nudi i radionice kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 9. listopada i održavat će se kao i do sada jedan put tjedno. Voditeljica radionica će ponovo biti naša suradnica Tina Divić, umjetnica i profesorica likovne kulture i umjetnosti.
Kroz radionice Misli u boji polaznici rade na otkrivanju svojih unutarnjih potencijala, kreativnih resursa te pozitivnih i jakih strana koje im mogu pomoći da se lakše suoče sa svakodnevnim problemima, sagledaju ih u novom svjetlu, bolje razumiju i s njima nose na konstruktivniji način. Ono što je važno naglasiti je to da se od polaznika ne zahtijevaju nikakva umjetnička umijeća i znanja. Svi smo na neki način kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje tek treba otkriti. 

Ako ste osoba koja uživa u tome da dozna nešto više o sebi i načinima na koji se može bolje slagati s bliskim i dragim ljudima onda su ove aktivnosti nešto za vas.

Savjetovalište Lanterna vas poziva da se priključite u što većem broju.
Prijaviti se možete na tel. 0989591594 ili 021/616 992 kao i putem maila ili fb stranice.

M.D./ foto MD