Isti dan kada je objavljena vijest da mons.Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, preporuča odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja za poslije 15.svibnja, bilo je izvjesno da se dobar dio župnika neće držati preporuka nego će ipak održati obrede. Takav je slučaj i s makarskim župama.
Budući se radi o ignoriranju preporuke nadređenog, zanimalo nas je kakav je stav Nadbiskupije koja ili je samo poslala priopćenje pro forma, ili je zbilja uvjerenja da je pričesti i krizme trebalo odgoditi, kako su napisali. Što je posrijedi, protumačite sami iz odgovora Nadbiskupije.
– Svjesni smo činjenice da su se u mnogim župama (osobito za ovaj vikend) već isplanirala slavlja pričesti i krizme te da će se ipak slaviti. U svakom slučaju Nadbiskupija je sve svećenike u više navrata, a osobito jučer, podsjetila da bez iznimke poštuju propisane mjere te da i prvopričesnike, krizmanike i njihove roditelje i kumove na to upozore kako bi se maksimalno otklonila mogućnost zaraze za vrijeme misnoga slavlja. Dopis vezan uz slavlja pričesti i krizme kojega je jučer donijela Splitsko-makarska nadbiskupija je, kako ste i sami naveli, na razini preporuke. To znači da se svakako preporučuje da se krizme i pričesti, ako je to ikako moguće, odgode, stoji u odgovoru na naša pitanja.
Zanimao nas je, inače, komentar činjenice da, kako su i drugi mediji izvijestili, solidan dio župa ignorira preporuku, te smo pitali je li trebalo naložiti odgodu kao što je učinjeno u trima hrvatskim županijama, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj.
Iz odgovora je vidljivo da se Nadbiskupija ograđuje od odgovornosti za slavlja poslije misnih slavlja, kao i da daje autonomiju župnicima da sami donesu odluku o ovako važnoj stvari kao što je javno zdravlje.
Mišljenja da je to stvar Crkve je i Luka Brčić, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.
– Mi stalno pozivamo svakog pojedinca ama baš svakog, tko god bio i što god bio, da mora biti maksimalno ozbiljan, i nemamo tu više što reći, osim da sve ostaje na pojedincu. Teško je meni tumačiti crkvene stvari, preporuke, odluke, to je pitanje za onoga tko je to donio, odgovorio nam je Brčić na pitanje je li bilo bolje da je Nadbiskupija donijela odluku, umjesto da je sve svela na stvar preporuke.
Interna je stvar po Brčiću i to hoće li se pojedini župnik držati preporuke, a samo kršenje propisanih mjera stvar je koja se tiče stožera. Dodao je kako apeliraju na sva druženja, a ne samo vjerska.
Na naš komentar kako je ovdje izvjesno druženje velikog broja ljudi, odvratio je kako je uvjerenja da će se većina ljudi ipak pridržavati mjera.
Ivona Ćirak /foto M.D./ika