Ured Turističke zajednice grada Makarske sada već dulje od sedam mjeseci funkcionira bez direktora. Podsjetimo da je bivša direktorica Hloverka Novak Srzić sredinom kolovoza 2021.godine išla u mirovinu, premda je godišnji odmor koristila već od 1.srpnja. Na čelu ureda je predsjednik Zoran Paunović koji je sebe imenovao v.d.-om direktora i koji je protekle godine najavio raspisivanje natjačaja početkom 2022.godine.

Međutim, u TZ-u Makarska i dalje vlada status quo. Direktor ureda i osoba koja mora odobriti svaku, pa i najbanalniju odluku jer je odgovoran za rad ureda, sjedi u zgradi Grada i bavi se raznim drugim poslovima. Namjerava li uskoro sazvati Turističko vijeće i raspisati natječaj?

Od Paunovića smo kratko doznali da bi natječaj uskoro trebao doći na tapet, odnosno da ipak ne namjerava odugovlačiti na što čak i ima pravo. Naime, 1.siječnja ove godine je na snagu stupila nova odredba Zakona o turističkim zajednicama te je slijedom toga na adrese ureda lani poslan postupak imenovanja koji kaže kako predsjednik TZ-a može obnašati dužnost direktora najdulje šest mjeseci počevši od 1.siječnja. Po tome Paunović može biti v.d.direktora do kraja lipnja, no on kaže kako se kroz veljaču namjerava baviti ovime i sazvati Turističko vijeće.

Oglas

Na naš upit strahuje li da neće imati dovoljno podrške za prijavljenog kandidata kojega on predloži odgovorio je da kako se ne opterećuje time. – Vidjeli ste da su mi financijski plan te plan i program rada prošli unatoč tome, kazao je.

Ipak, poznato je da su HDZ-ovi članovi Turističkog vijeća na čelu s Davorom Glavinom u više navrata izražavali nezadovoljstvo nesazivanjem Vijeća koje se sastalo samo jedan jedini put u ovih sedam mjeseci. Također je javna tajna kako su njegovo samoimenovanje vršiteljem dužnosti proglasili nezakonitim, a i resorno je ministarstvo “češljalo” ured TZ-a.

Inače, podsjetit ćemo da su svoje kandidature potvrdili Tonči Lalić, dugogodišnji direktora TZ-a, te Ivana Miočević Franić, vijećnica NLO-a, dok je nekadašnji direktor TZ-a Jure Brkan suzdržano rekao kako natječaj još nije raspisan.

U gradskim kuloarima se već govorka kako će kod predsjednika odnosno v.d.-a Paunovića po svoj prilici bolje proći kandidat od njegova povjerenja i iz njegova bliskog okruženja, no Paunović rezolutno tvrdi kako su dosadašnji natječaji pokazali kako se ne vode stranačkim ključem te kako ni u jednom natječaju nisu imali stranačkog favorita.

Kako bilo, ako se na natječaj bude išlo po novom, labavijem pravilniku, za očekivati je da bi se mogla javiti i neka manje poznata lica, no interes prije svega ovisi o procjeni šansi, a manje o zakonskim limitima. Podsjetimo da su na natječaj za ravnateljicu dječjeg vrtića stigle samo dvije prijave, što ukazuje na kronično nepovjerenje u formu natječaja. Također je to ukazalo na posvemašnji osjećaj uzaludnosti sudjelovanja u natječajima koje većina po svoj prilici drži namještenima iz čistog razloga što su zakoni omogućili krojenje odbora po političkom ključu (osnivač imenuje većinu, op.a.).

Ivona Ćirak /foto M.D.