Najbolji gradovi za gospodarstvo su, prema izboru stranice Gradonačelnik.hr, Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor, za demografiju i obrazovanje Cres, Labin i Velika Gorica, a najbolji gradovi za život su Krk, Rovinj i Varaždin. Virovitica je i ove godine ‘šampion EU fondova’, a grad koji je napravio najveći napredak na polju kvalitete života je Grad Križevci.

Čak šest gradova – Krk, Rovinj, Cres, Labin, Sveta Nedjelja i Virovitica, uspjelo je u ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh i ove je godine ostvario Grad Sveta Nedjelja kojemu je ovo četvrta uzastopna pobjeda i naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo u zemlji. Uz to, ušli su u samo finale i u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života.

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima u četvrtak je Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, četvrtu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

Oglas

Kao i prošle godine, i ove smo godine kategorije Smart i Eco City odvojili u zaseban izbor (natječaj za prijavu za Smart-city nagradu otvoren je do 25. listopada), ali smo zato uveli novu kategoriju – ‘najveći napredak’.

Temeljem niza brojčanih parametara i analize javno dostupnih službenih podataka najboljim gradovima za gospodarstvo u zemlji ove su godine proglašeni Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor.

Uz Cres i Labin, koji su po treći put proglašeni najboljim gradovima na području demografije i obrazovanja, ove godine po prvi put slavi i Grad Velika Gorica kojemu je ovo prvi naslov najboljega nakon što je protekle tri godine bio u samom finalu.

U ‘kategoriji svih kategorija’ – Kvaliteti života, Grad Krk trijumfirao je kao najbolji grad za život po treći put zaredom, Rovinj slavi drugu godinu zaredom, a titulu najboljeg u kategoriji velikih gradova ove je godine – nakon tri godine u finalu, osvojio Grad Varaždin.

U jedinstvenoj kategoriji ‘Šampion EU fondova’ i ove je, pak, godine, kao najbolji i najuspješniji na polju korištenja EU fondova trijumfirao Grad Virovitica.

I na kraju, ali ne manje važno, u našoj novoj kategoriji kojom mjerimo i uspoređujemo napredak kojega su gradovi u protekle četiri godine napravili na polju izdvajanja i ulaganja u kvalitetu života titulu najboljega osvojio je Grad Križevci.

Podsjetimo, u finale ovogodišnjeg izbora za najbolji grad plasirali su se: Krk, Hvar, Komiža, Varaždinske Toplice (mali grad, gospodarstvo), Rovinj, Poreč, Umag, Dugo Selo (srednji grad, gospodarstvo), Varaždin, Pula, Krapina, Koprivnica (veliki grad, gospodarstvo), Krk, Buje, Novigrad, Komiža (mali grad, obrazovanje i demografija), Crikvenica, Poreč, Rovinj, Umag (srednji grad, obrazovanje i demografija), Čakovec, Pazin, Šibenik, Bjelovar (veliki grad, obrazovanje i demografija), Novigrad, Mali Lošinj, Supetar, Rab (mali grad, kvaliteta života), Zaprešić, Poreč, Sveta Nedelja, Labin (srednji grad, kvaliteta života), Zagreb, Čakovec, Samobor, Velika Gorica (veliki grad, kvaliteta života), Metković, Sinj, Klanjec, Sisak (najveći napredak), Beli Manastir, Petrinja, Rijeka, Zagreb (EU fondovi).

Najbolji županijski EU projekti: Dvostruki trijumf Karlovačke županije, najbolje EU projekte imaju i Dubrovačko-neretvanska, Vukovarsko-srijemska i Istarska županija

Nakon uvjerljive pobjede po izboru publike, Renew Heat Karlovačke županije u našem je izboru za Najbolji županijski EU projekt osvojio i najviše glasova stručnog žirija, te odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije, projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji pobijedio je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Istarske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je u četvrtak u sklopu Dana EU fondova održan u Novom Vinodolskom, slavila je i Virovitičko-podravska županija, ujedno i županija s najviše projekata u finalu, te dva pobjednička.

Projekt Tehnološko-inovacijski centar Virovitica proglašen je drugim najboljim u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, a Posjetiteljski centar Dravska priča trećeplasiran je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama Međimurska županija osvojila je treće mjesto s projektom Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju ‘Metalska jezgra’.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici drugim najboljim projektom proglašen je projekt Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice Osječko-baranjske županije, a treće mjesto i isti broj bodova s Virovitičko-podravskom županijom dijeli projekt Grada Zagreba i Zagrebačke županije Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

Drugi najbolji projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji je projekt Claustra+: prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum Primorsko-goranske županije, a trećeplasirani je projekt Šibensko-kninske županije Jačanje konkurentnosti malih i srednji poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike kroz razvoj znanja i poduzetničke infrastrukture ‘COMPETE PLAMET’.

U kategoriji Doprinos poduzetništvo drugim najboljim projektom proglašen je projekt Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije, a trećeplasirani je projekt Poduzetnički inkubator Požega Požeško-slavonske županije.

Uz pobjednički projekt Renew Heat Karlovačke županije, drugi i treći najbolji projekti po izboru građana su Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore Splitsko-dalmatinske županije, te projekt Grad Zagreba Innovation in Dressing Tehniques.