Grad gradom svakako čine kultura, kulturna povijest, kulturni život, kulturne ustanove; odnos prema kulturi. Koliko o tome, na koji način i koliko detaljno promišljaju naši kandidati za gradonačelnika Makarske, Jure Brkan i Zoran Paunović, pročitajte u nastavku.

Na koji način biste riješili pitanje kulturne infrastrukture kako zimi, tako i ljeti?

Jure Brkan: Baš na tom polju smo puno napravili. 3.000.000,00 kuna uloženo je u Gradsku knjižnicu, završili smo uređenje dvorane Arte, uredili glavni ulaz u zgradu, hodnik, stubište i sve otvore na prvom katu. Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za koji već imamo pripremljenu prijavu za uređenje dvorišta u koje želimo vratiti održavanje kulturnih događanja. Nakon toga nastavljamo s radovima u još jednoj zgradi koju ćemo prilagoditi potrebama Kulturnog centra – upravnoj zgradi bivše Metaplastike za koju smo prije nekoliko dana dobili pravomoćnu presudu da je vlasništvo Grada. Od RH dobili smo u vlasništvo Vilu Irenu u koju će se premjestiti dio postava Gradskog muzeja Makarska. Za energetsku obnovu zgrade osigurali smo 900.000,00 kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovili smo prostore i naše najstarije gradske udruge – Gradske glazbe u koje se nije uložila ni kuna od 1976. Danas naša djeca vježbaju u suvremeno uređenom prostoru prilagođenom svim njihovim potrebama. Obnovili smo Malakološki muzej za koji smo dobili bespovratna sredstva od Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te realizirali prvi veliki projekt koji nam širom otvara vrata za razvoj kulturnog turizma: Revitalizaciju kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina.

Oglas

Zoran Paunović: Grad bez kulturnog identiteta nije grad u pravom smislu te riječi. Kultura nije i ne smije biti luksuz konzumiran tek u dva ljetna mjeseca. Problema u toj sferi je mnogo, no treba bolje slušati umjetnike i prihvatiti njihova rješenja, vizije i ideje.

Kratkoročno rješenje nedostataka kulturne infrastrukture vidim u boljoj iskorištenosti dvorane Arte kao i Spomenika revolucije na Glavici. Tu je i prostor Industromontaže koji će postati centar kreativnih ideja, mjesto susreta i druženja mladih, te razvoja moderne i alternative kulturne aktivnosti. Srednjoročno rješenje je svakako dodatak uređene stare gradske jezgre koja će poprimiti oblik Arts&Crafts zone gdje će se, između ostalog, kvalitetno moći prezentirati lokalni umjetnici. Dugoročno gledajući, svi znamo da je Makarskoj prijeko potreban Kulturni centar.

Imate li plan kako oživjeti kulturu zimi i kako biste angažirali naše kulturnjake na najbolji način?


Jure Brkan: Ulažemo i u objekte za razvoj kulturnog turizma kao što su Palača Tonoli, Malakološki muzej, Veliki Kaštel u Kotišini, crkva sv. Martina, crkva sv. Ante, vila Irena… Izgradnja dodatnih sadržaja za cjelogodišnji turizam je nešto prijeko potrebno gradu. Naše udruge u kulturi angažirane su osmišljavanju programa, projekta i manifestacija za koje im se svake godine dodjeljuju sredstva iz gradskog proračuna putem javnog natječaja.

Zoran Paunović: Smatram da je potrebno kvalitetno povezati profesionalno, amatersko i alternativno djelovanje. Makarskom kulturnom ljetu može se vratiti sjaj nekadašnjih Podbiokovskih večeri, stavljajući kvalitetu programa ispred kvantitete i masovnosti.

Također, Makarska kulturna zima se treba temeljiti na dobro osmišljenim kulturnim događanjima koji će postati tradicijom i u kojoj će uživati domaće stanovništvo. Također, drago mi je da se osnutkom MARE, 2016. godine pokrenulo povlačenje EU sredstava za kulturnu infrastrukturu. Sustavno ćemo raditi na kulturnom brendiranju baštine koja se ne smije prepustiti zaboravu. Interaktivnost je danas svakako poželjna kao novi nivo predstavljanja već poznate građe.

Jeste li zadovoljni s radom naših kulturnih ustanova i gdje ima po vama mjesta za napredak?

Jure Brkan: Naše kulturne ustanove su konačno dobile prostore kakve zaslužuju pa mogu i normalno raditi što prije nije bio slučaj. Dakle, kako im je bilo, dobro da su ikako radili. Novi prostori i novi projekti sa sobom nose i neke nove ciljeve, više angažmana i rada. Ne sumnjam da će rezultati izostati.

Zoran Paunović: Kao gradonačelnik osobno ću razgovarati s ravnateljima svih kulturnih ustanova kako bi zajednički našli rješenja za unaprjeđenje djelatnosti. Siguran sam da su svi spremni na suradnju i partnerske odnose. Vjerujem da ćemo nastaviti povlačiti Vjerujem da ćemo nastaviti povlačiti bespovratna sredstava za kulturne projekte i infrastrukturu. Grad će podržati sve inovativne i uzbudljive promjene na kulturnoj sceni, pa tako i u kulturnim ustanovama.

Ivona Ćirak /foto O.Franić