Na današnjoj konferenciji za medije Nezavisna lista Osejava / NLO predstavila je svoje kandidate za vodeća gradska mjesta – tako će kandidatkinja za gradonačelničku poziciju biti Ivana Miočević Franić, a za zamjenika gradonačelnice Petar Kelvišer.

– Ne želimo se fokusirati na prošlost, ali ipak moramo osvijestiti tragične posljedice proizišle iz trideset godina katastrofalnog vođenja grada. Vodeće političke stranke koje su se u tom razdoblju izmjenjivale imale su dovoljno vremena za poduzimanje konkretnih mjera kojima su trebali unaprijediti Makarsku. Donosili su loše odluke ili ih uopće nisu donosili pa su time doveli do opće stagnacije grada, uništavanja prostora i prirode te kompletnog srozavanja kvalitete života nas Makarana. Manjina se dobro obogatila, neki su se uhljebili, a većina trpi posljedice bahatih političara i njihove kronične nesposobnosti u obavljanju svojih dužnosti – kazala je Miočević Franić, dodavši da će
lokalni izbori pokazati će želi li Makarska uistinu korijenite promjene i želi li se odmaknuti od glasanja za manje zlo.

– Makarska mora otvoriti novu stranicu svoje povijesti sa novim ljudima, novom vizijom i napraviti potpuni zaokret prema politici rješavanja ključnih problema i stvaranja konkretnih i pozitivnih rješenja za sve nas. Svi znamo u kakvoj se situaciji nalazimo i da smo korak do potpune propasti. Nezavisna lista Osejava stavlja prioritete grada iznad stranačkih ideologija i nadmudrivanja. Ne bavimo se politikanstvom. Konačno ćemo staviti javni interes ispred sumnjivih privatnih interesa. Borit ćemo se protiv korupcije, pogodovanja i uhljebljivanja, a u tu borbu ulazimo čista obraza, s puno energije, znanja i iskustva – zaključila je Ivana Miočević Franić, nakon koje je riječ preuzeo Petar Kelvišer.

– Vodit ćemo računa o mišljenju naših sugrađana, koji unatoč čestoj nejasnoći svojih zahtjeva, ipak trebaju biti dio gradske vlasti. Poticanje pozitivnih promjena traži angažiranje sposobnih i marljivih stručnjaka, čime se zaustavlja proces negativne selekcije koji je pratio svaku garnituru vlasti. U fokusu našeg rada je rješavanje gorućih gradskih problema koji se ne mogu nadomjestiti velebnim projektima, ukoliko nisu zadovoljene osnovne potrebe zajednice. Naša vizija liderstva počiva na otkrivanju i povezivanju ljudskih potencijala kroz dugoročno planiranje temeljeno na održivom razvoju te mudrom spoju etike i estetike. U svemu tome ističemo odgovornost.

– Osim predstavnika vlasti, na odgovornost pozivamo i naše sugrađane. Oni trebaju biti zainteresirani za odluke donesene od strane onih koje su sami birali. Donošenje zajedničkih odluka dugotrajan je i slojevit proces, ali za njega nikada nije kasno. Japanska poslovica kaže: „Blagoslovljen je čovjek koji živi u zanimljivim vremenima“. Takvo vrijeme je i ovo naše – turbulentno, zbunjujuće i za mnoge zastrašujuće. Nezavisna lista Osejava spremna je za promjenu problema u izazov. Jer tko će, ako nećemo mi? Kada, ako ne sada? Hrabro, bez fige u džepu – kazao je Kelvišer.

tekst i foto: O.Franić