Ako ste zamijetili da se sve više mladih uključuje u politiku, onda ćemo potvrditi vaše opažanje egzaktnim brojkama. Naime, analizirali smo svih devet listi kako bismo vidjeli prosjek dobi kandidata na listama za Gradsko vijeće, a zanimalo nas je i koliko godina ima prosječni kandidat na izborima 2021. do kojega smo došli nakon analize svake liste i uzimanja aritmetičkog prosjeka. Podaci su vrlo zanimljivi.

Najstariju listu, listu HSU (Hrvatska stranka umirovljenika) nismo analizirali jer je prosječna starija dob očekivana, pa smo ju izuzeli iz našeg presjeka. U svakom slučaju, najmlađe dvije liste su Nezavisna lista mladih (razumljivo!) i Kandidacijska lista Stjepana Zelića. Prosječni kandidat s ovih dviju listi je 1987.godište, dakle ima 33 do 34 godine.

SDP ima također mladu listu, a prosjek je 1980.godište, dakle njihov prosječni potencijalni vijećnik ima 40-ak godina. Kandidacijska lista Maria Marevića ima također dosta “mlad” prosjek, budući se radi o 1979.godištu, no lista je dobno vrlo heterogena za razliku od SDP-ove. Većina SDP-ovih kandidata ima 40-ak godina, dok na Marevićevoj ima pet kandidata s godištem 50+ odnosno 60+.

Oglas

Domovinski pokret podjednako je neujednačen, jer imaju dosta vrlo mladih kandidata, ali i onih u zreloj dobi, a prosjek je 1977.godište. Nakon njih slijedi NLO s koji drži prosjek od 45 godina, a “izleta” mladih potencijalnih političara baš i nema, a najmlađi s liste ima 26 godina. Slijedi MOST koji ima vrlo šarenu listu, pa imaju i kandidate sa svega 20 godina i kandidata koji ima 80 godina. Njihov prosjek daje 1973.godište.

Najstarija lista, ako izuzmemo HSU, je HDZ, čiji je prosjek 1967.godište. Prosječni kandidat s liste vladajuće stranke ima 54 godine. Najmlađi kandidat je 1985.godište.

Ivona Ćirak