Stjepan Zelić, kandidat Nezavisne liste Ajmo Makarska, četvrti je sugovornik u serijalu intervjua u kojima naše potencijalne poteštate predstavljamo u ležernijem, zabavnijem, da ne kažemo vrckavijem svjetlu; sve ovisno koliko su se spremni ogoljeti sa svojim stavovima i viđenjem ne samo grada, nego i sebe. U koje bi se povijesno razdoblje Zelić vratio, zašto misli da bi se Crkva trebala otvoriti za komercijalizaciju, s kojim se povodom prisjeća Porina i koja je najluđa stvar koju je ikad napravio, čitajte u nastavku.

O vama

Jedna vrlina koja vas opisuje.

Oglas

Marljivost.

Mana koje biste se rado riješili.

Preosjetljivost.

Što je najluđe što ste napravili u životu?

Bez ikakve opreme se popeo na Anića kuk u NP Paklenica.

Plemeniti čin na koji ste posebno ponosni.

Financijski pomažem jednu siromašnu obitelj iz Zabiokovlja.

Moj ispušni ventil na mjestu dužnosnika.

Sportske aktivnosti (tenis, košarka, teretana, trčanje… ).

Makarska po mom

Projekt/zasluga iz mojeg programa (ili želja) po kojima bih volio/voljela da me građani pamte.

Zaustavljanje negativnog trenda iseljavanja i financijski poticaji mladih obitelji s djecom.

Imam mogućnost vratiti neku (devastiranu) gradsku lokaciju u prvobitno stanje, na primjer ponovno ozelenjeti jednu određenu površinu. Koja je prva asocijacija?

Uredio bih okoliš crkve Sv. Petar na poluotoku Sv. Petar te ga u suradnji sa crkvom učinio dostupnim javnosti za određena događanja kao što su predstave na otvorenom, vjenčanja i slično.

Imam priliku i sve mogućnosti na raspolaganju za učiniti jedan kapitalni objekt landmarkom. Koji bi to objekt bio, odnosno za objekt koje namjene bih angažirao tim najboljih stručnjaka?

Nekoć je Makarska bila domaćin Porina, a u međuvremenu je nebrojeno puta bilo različitih inicijativa za održavanjem vrhunskih događaja u našem gradu. Angažirao bih tim stručnjaka za izgradnju multifunkcionalne dvorane u kojoj bi se održavali koncerti, različiti kulturni, društveni, sportski događaji, a svakako bi Makarska takvim objektom dobila temelj za razvoj kongresnog turizma.

Dakle, ovim objektom Makarska bi se uz moju energiju te kulturne i sportske projekte koje imam u planu pozicionirala na “karti” Europe pa čak usudim se reći i svijeta, jer sve geografske i prirodne predispozicije ima.

Imam mogućnost porušiti jedan objekt u gradu (uz uvjet da se napravi drugi iste namjene). Gdje bih doveo bager?

Srušio bih most prema Makru te bih angažirao tim stručnjaka kako bi se izgradio novi, viši, moderniji, širi most.

Imam donatora spomenika, sjajnog umjetnika, i adekvatni prostor javne parkovne namjene. Kome dižem spomenik?

Napravio bih spomenik svim zaslužnim Makarkama i Makaranima koji su kroz povijest učinili ovaj grad boljim mjestom za život.

Imam priliku primijeniti određenu političku praksu/pravilo/običaj iz neke strane zemlje, a koji držim korisnim za upravljanje gradom i za sam grad. Što bi to bilo?

Potpuno ukidanje uhljebništva, nepotizma i korupcije te postavljanje velikog displaya na vanjski zid Gradske uprave na kojem će građani moći pratiti na što se sve troši njihov, odnosno proračunski novac.

Imam mogućnost birati glazbenika ili bend za doček Nove godine. Dovodim…

Rolling Stonese dok još nastupaju u originalnom sastavu.

Za program Makarskog kulturnog ljeta imate ponudu za Drag queen show (besplatni nastup i inozemna promocija Makarske). Što velite?

Kada bih dobio takvu ponudu, prihvatio bih njihov nastup pod određenim uvjetima koji uključuju pažljivi odabir lokacije kao i vremena održavanja nastupa. Osobno, nisam poklonik takvih vrsti nastupa, ali dopuštam da ima onih kojima je Drag queen show zanimljiv. Ako bi takva priredba pomogla da se Makarska promovira kao destinacija u svijetu, zašto ne.

Bogati strani ulagač druge kulturne provenijencije kupuje hotelsku kuću u Makarskoj. Koji biste mu glavni uvjet postavili kao gradonačelnik/ca grada?

Da poštuju zakone i običaje naše zemlje i našeg grada, a inzistirao bih i na društvenu odgovornost u lokalnoj zajednici kroz određeni projekt koji bi bio na dobrobit Makarske.

Crkva vas pita za mišljenje o korištenju njihovih prostora, gdje su zainteresirani za javno-privatno partnerstvo društvene namjene. Što biste predložili što gradu nedostaje, a za što Crkva ima resurse?

Sukladno Zakonu o javno-privatnom partnerstvu Crkva ne predstavlja ni javnog ni privatnog partnera, pa takav oblik suradnje ne može ni doći u obzir. Svakako držim da se Crkva može i više komercijalno otvoriti prema javnosti, pogotovo turistima koji bi rado obilazili sakralne objekte i upoznali se sa bogatom poviješću.

Možete uvesti novi obrazovni smjer u srednju školu. Koji bi to bio?

Informatika, IT smjer, definitivno.

Imate privatnog investitora za privatni vrtić, a vi određujete program koji će se primjenjivati. Što biste ponudili najmlađima?

Predložio bih Montessori program koji je dokazano jedan od boljih za razvijanje uravnoteženog, poduzetnog i kompetentnog ponašanja kod djece.

Imate uspješnog, angažiranog investitora koji je ujedno veliki filantrop i zaljubljenik u Makarsku. Da vas pita, u koji vid selektivnog oblika turizma bi ulagao (imate mogućnost birati samo jedan)?

Kada bih morao istaknuti samo jedan, predložio bih sportsko – rekreacijski turizam jer Makarska ima odlične preduvjete upravo za taj vid turizma.

Makarska u 2050.godinu, u jednoj rečenici, po vašim idealima.

Makarska kao moderno, politički i društveno uređeno središte ovog dijela Dalmacije, Zabiokovlja s Vrgorskom krajinom i čitavog Makarskog primorja.

Imate mogućnost vratiti se u prošlost Makarske i vidjeti kako je bilo. U koje doba biste se teleportirali?

U 80-te. Kažu mi mnogi da je tada bilo ljepše nego danas.