Aktualni gradonačelnik Jure Brkan, koji se natječe za još jedan mandat ispred HDZ-a, treći je naš sugovornik u serijalu u kojemu doznajemo o njemu nešto više od stranačkog programa, kapitalnih projekata i čiste lokalne politike. Koliko se Brkan otvorio, što govori o sebi, a što nam njegovi odgovori otkrivaju o njemu, pročitajte u nastavku u kojem smo ga pitali kome bi podigao spomenik, koju bi zgradu porušio, koga doveo da svira za doček, u koje bi se povijesno razdoblje grada vratio da može, i još štošta.

O vama
Jedna vrlina koja vas opisuje
Vjernost. Mislim da sam tu dosljedan i da je to vrlina koju mogu izdvojiti kao moju, jer u to uistinu vjerujem i poštujem.
Mana koje biste se rado riješili
Izrazita netolerantnost na glupost, laž i pohlepu – to me ljuti i za to nemam strpljenja i razumijevanja.
Što je najluđe što ste napravili u životu?
Nikad u životu nisam imao taj komfor biti lud. Možda je ipak najluđe kad smo supruga i ja, sa malom bebom, ostavili dobro plaćene poslove u Hercegovini i vratili se u Makarsku na jednu malu plaću, sve zbog toga jer je mene srce vuklo kući. Nije bilo lako, ali nikad zbog te odluke nisam požalio.
Plemeniti čin na koji ste posebno ponosni.
Drago mi je kad god mogu pomoći, no ne pamtim takve stvari da bi sad nešto ili nekoga izdvajao, niti smatram da se trebam nešto naročito ponositi. Bog pamti dobra dijela, a ja se osjećam bolje znajući da sam nekome pomogao. Znam i sam kako je to kad tražis pomoć, a pomoći od nikuda nema, zato kad god mogu- pomognem.
Moj ispušni ventil na mjestu dužnosnika
Druženje s mojom obitelji, kad odem na izlete s djecom i ženom, bilo da je to kratki odlazak u prirodu ili neka dalja putovanja. To je moje sigurno okruženje, puno ljubavi i smijeha i brige jedni za druge. Moja obitelj je sigurna luka u kojoj najlakše prebrodim stres od posla i obaveza.

Makarska po mom
Projekt/zasluga iz mojeg programa (ili želja) po kojima bih volio/voljela da me građani pamte
Vjerujem da će me građani upamtiti po tome da sam sagradio vrtić na Zelenki, da sam doveo vodu u Kotišinu, ali posebno će mi biti drago kada sagradimo trg Sv. Ivana Pavla II s podzemnom garažom. Uistinu smo odradili puno projekata i vjerujem da pitate građane, svatko bi mogao izdvojiti neki drugi. Ja sam osobno na sve ponosan, jer smo sve radili srcem za grad i građane našeg grada.
Imam mogućnost vratiti neku (devastiranu) gradsku lokaciju u prvobitno stanje, na primjer ponovno ozelenjeti jednu određenu površinu. Koja je prva asocijacija?
Vratio bih stari orah u dvorište Tonća Paunovića, nekad je na njemu bila ljuljačka, kao djeca igrali smo se u njegovoj velikoj sjeni, a sada je tu trokatnica.
Imam priliku i sve mogućnosti na raspolaganju za učiniti jedan kapitalni objekt landmarkom. Koji bi to objekt bio, odnosno za objekt koje namjene bih angažirao tim najboljih stručnjaka?
Kuća Sunca će biti naš „Landmark“, to je kapitalni projekt, na natječaju za idejni projekt izabrani su vrhunski stručnjaci Rožić arhitekti i partneri d.o.o., financiranje u iznosu 11,9 milijuna kuna je osigurano od strane MRRFEU, osnovat ćemo Javnu ustanovu Sunce i početi gradnju.
Imam mogućnost porušiti jedan objekt u gradu (uz uvjet da se napravi drugi iste namjene). Gdje bih doveo/la bager?
Zgrada srednje škole je građena po projektu koji nije za ovo podneblje. Od same izgradnje 80-ih godina zgrada ima velike probleme u održavanju, preskupo održavanje a nikako se ne može izbjeći efekt da je zimi prehladno a ljeti prevruće. Ta zgrada je spremna za temeljitu rekonstrukciju a možda bi bilo jeftinije rješenje i bager.
Imam donatora spomenika, sjajnog umjetnika, i adekvatni prostor javne parkovne namjene. Kome dižem spomenik?
Već smo to napravili, kipar Bruno Maganić nam je donirao svoje autorsko djelo, spomenik Kobac za naše poginule vitezove, pripadnike PPN Kobac. Postavili smo ga u gradskoj četvrti Zelenka, gdje je većina poginulih i živjela. Slijedeći spomenik koji ćemo napraviti će biti spomenik Hrvatskoj ratnoj mornarici i postaviti ćemo ga na lukobranu.
Imam priliku primijeniti određenu političku praksu/pravilo/običaj iz neke strane zemlje, a koji držim korisnim za upravljanje gradom i za sam grad. Što bi to bilo?
Gradonačelnik našega grada prijatelja Roseto degli Abruzzi gospodin Sabatino Di Girolamo nadležan je za lokalnu policiju i inspekciju i vidio sam da kod njih to odlično funkcionira. Na primjer, kod njih nema nelegalne gradnje koju gradonačelnik sa svojim ovlastima ne može ukloniti u najkraćem roku. To mi se sviđa.
Imam mogućnost birati glazbenika ili bend za doček Nove godine. Dovodim…
Dovodio sam već Željka Bebeka, Mladena Grdovića, Danijelu Martinović, ali ja ih ne dovodim sebi nego našim građanima i gostima. Da ih dovodim sebi privatno, to bi bili Azra i Bijelo Dugme.
Za program Makarskog kulturnog ljeta imate ponudu za Drag queen show (besplatni nastup i inozemna promocija Makarske). Što velite?
To nije primjereno za program Makarskog kulturnog ljeta niti za javni prostor. Takve stvari imaju svoju publiku u četvrtima crvenih ferala, volio bih da tamo i ostanu. Makarska se može i na druge načine besplatno promovirati.
Bogati strani ulagač druge kulturne provenijencije kupuje hotelsku kuću u Makarskoj. Koji biste mu glavni uvjet postavili kao gradonačelnik/ca grada?
Ne znam na što mislite pod druge kulturne provenijencije, jer kapital kupuje hotelsku kuću, a on nema provenijenciju nego porijeklo. Za osobe bilo koje provenijencije, apriori, ne pravim razliku od naših domaćih ljudi, ali od svih njih očekujem da poštuju zakone i propise našega grada i države.
Crkva vas pita za mišljenje o korištenju njihovih prostora, gdje su zainteresirani za javno-privatno partnerstvo društvene namjene. Što biste predložili što gradu nedostaje, a za što Crkva ima resurse?
Mi smo već sada, u prostorima franjevačkog samostana u zajedničkom projektu rekonstrukcije i nadogradnje zgrade za potrebe sveučilišnog studija hotelijerstva i gastronomije. Vjerujem i da će nadbiskupija održati obećanje i otvoriti katolički vrtić u prostoru župnog dvora Kraljice mira.
Možete uvesti novi obrazovni smjer u srednju školu. Koji bi to bio?
Zdravstvo nam je deficitarno s kadrovima, bio bih sretan kad bi u Makarskoj imali školu medicinskog usmjerenja, za školovanje i poslije zapošljavanje medicinskog kadra u gradu.
Imate privatnog investitora za privatni vrtić, a vi određujete program koji će se primjenjivati. Što biste ponudili najmlađima?
Naš vrtić, JU Biokovsko Zvonce ima već dobar program, tako od ove godine uvodi i sedmosatni glazbeni/engleski i sedmosatni Montessori program. Malo toga nedostaje, možda još samo umjetnički program. Uvijek ću se zalagati za što veća ulaganju u djecu, njihov odgoj i obrazovanje, te da se kroz predškolske i školske aktivnosti i programe promiče zdravi način života i njeguju njihove posebnosti po određenim granama, od crtanja do informatike ili stranih jezika.
Imate uspješnog, angažiranog investitora koji je ujedno veliki filantrop i zaljubljenik u Makarsku. Da vas pita, u koji vid selektivnog oblika turizma bi ulagao (imate mogućnost birati samo jedan)?
Takvoga je teško naći, prilike koje smo imali su propuštene sad je na nama samima da stvaramo preduvjete za razvoj selektivnih oblika turizma. Za dva oblika imamo komparativne prednosti a to su sportski i zdravstveni turizam. Borba s birokratskim problemima investicija je najveći izazov svakom investitoru, te uklanjanje istih bi trebao biti prioritet svake gradske, županijske ili državne vlasti. Svako ulaganje u turizam, bilo koju granu, je dobrodošlo.
Makarska u 2050.godini, u jednoj rečenici, po vašim idealima.
Makarska jedan od bitnijih centara života Dalmacije, u gospodarskom, turističkom i razvojnom smislu. Makarska moderan grad, efikasne uprave i ugodnog življenja. Grad u koji ljudi doseljavaju, a ne odlaze iz njega.
Imate mogućnost vratiti se u prošlost Makarske i vidjeti kako je bilo. U koje doba biste se teleportirali?
Zaljubljenik sam u povijest, volio bih vidjeti početke naseljavanja Makarske. Biti na Sv. Petru prije 5 tisuća godina, među prvim naseljenicima i nastambama koje sada iskopava naš ravnatelj muzeja gospodin Marinko Tomasović. Na tom mjestu ćemo napraviti arheopark.

Oglas

Ivona Ćirak