Iz Hrvatskog astronomskog saveza izvijestili su o izgaranju meteora bolida iznad srednje Italije, a prelet vatrene kugle sjajnije od punog mjeseca su vidjeli i mnogi stanovnici naših područja.

– Obzirom na veliki broj dojava i upita građana, želimo izvijestiti da je oko 19:55 sjajna vatrena kugla (meteor bolid) opažana sa mnogo lokacija iz Hrvatske, a riječ je o izgaranju svemirskog tijela vjerojatno porijeklom iz Asteroidnog pojasa koje je prema trenutnim procjenama izgorilo u atmosferi negdje iznad srednje Italije. Vatrena kugla (meteor bolid) trajala je 10-ak sekundi, a iz naših krajeva je bila sjajnija od Mjeseca starog 4-5 dana, što znači da je iznad mjesta preleta vrlo vjerojatno bila značajno sjajnija od punog Mjeseca.

Hrvatska odnosno Globalna meteorska mreža je zabilježila pojavu te se trenutno prikupljaju i obrađuju podaci, a preliminarno izvješće se može očekivati sutra do kraja dana. Za sada objavljujemo snimke događaja koje su uhvatile meteorske kamere iz Huma i Roča u Istri – objavili su iz HAS-a.

MD/ Hrvatski astronomski savez

Oglas