U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu se danas, 1. kolovoza 2023., otvara izložba Žene u promociji turizma.

Izložba predstavlja vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu značajnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i druge. Svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam.

Izložba je organizirana u suradnji Instituta za turizam, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a otvorena je sve do 25. kolovoza 2023. godine.

Oglas

Ideja za znanstveno istraživanje nastala je sasvim slučajno kada je Institut za turizam od arhitekta Aleksandra Lasla primio donaciju starih turističkih vodiča i prospekata, uglavnom s područja Hrvatske. Laslo je kao arhitekt navedene materijale sakupljao primarno zbog arhitekture, ali i zbog putovanja te ih je pažljivo čuvao. Zahvaljujući tome doprinosu u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, kao i brojnim baštinskim ustanovama te turističkim organizacijama nastala je izložba koja koristi turističke vodiče, prospekte, plakate, razglednice, brošure i poštanske marke.

M.D./foto NSK