Nakon dugih 30 godina u Makarskoj je svoja djela ponovo izložio naš sugrađanin Jakov Leško, predstavivši pred brojnim posjetiteljima dvadeset ulja na platnu i kartonu, objedinjenih nazivom Između oka i ruke, a koje možete pogledati u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka.

Rođen 1954.u Makarskoj, Leškove prve izložbe sežu još u početak 1970-ih godina i skupnu izložbu makarskih umjetnika u tadašnjem Izložbenom prostoru Narodnog sveučilišta u Makarskoj na Decimi. Značajan dio karijere je proveo u inozemstvu. Kao samostalni umjetnik djelovao je u Njemačkoj i Francuskoj, na samostalnim i skupnim izložbama tijekom 1980-ih godina, da bi se u devedesetima vratio u rodnu Makarsku gdje živi i danas.

Kako je u svom govoru istaknuo ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić, djela Jakova Leška imaju uistinu posebno značenje u Makarskoj te istaknuto mjesto u brojnim privatnim zbirkama naših sugrađana, izrazivši zadovoljstvo što će ova zbirka u nadolazećem razdoblju biti glavni dio galerijskog postava.

Oglas

– Stvaralački svijet Jakova Leška je utopistički, a takav je i ukupan dojam njegova slikarstva. Ovo je imaginaran svijet čija žareća ljepota i treperavi mir djeluje poput otoka u realnosti. Ipak, slikar dugog stvaralačkog staža kakav je Leško zna uravnotežiti svoju umjetničku poruku i ne zaogrnuti se plaštom introvertnosti.Sasvim suprotno , ostvaruje komunikaciju s promatračem na jasnim temeljima – zabilježio je Karamatić.

Tekst i foto: O.Franić