Sa svojih 150-ak članova, makarska Matica umirovljenika jedna je od aktivnijih matica u Splitsko-dalmatinskoj županiji – redovita druženja uz briškulu i trešetu, organizirano bućanje za žene, putovanja na susrete umirovljenika, tombola i radionice obilježavaju djelovanje makarske organizacije, koju smo posjetili ovih dana u njihovim prostorijama na Marineti.

Naime, kao i brojne druge gradske udruge, i Matica umirovljenika pridružila se movingu oko Dana grada, te smo ih zatekli tijekom radionice kukičanja od recikliranih materijala. U pitanju je radionica čiji će rezultirati, najavljuju nam, krasiti dio središta grada u završnim tjednima tekuće godina. – Ovo je jedna u nizu radionica koju provodimo, a konkretan cilj je izrada ukrasa, koje ćemo u dogovoru s gradskim službenicima, postaviti po Kalalargi u danima Adventa.

– Radi se samo od recikliranih materijala, starih majica i lancuna, a mogu kazati da ima mnogo zainteresiranih bez obzira što je lijepo vrijeme pa je dio ljudi u maslinama. Čak ima i nekoliko pokretnijih žena u Domu za starije i nemoćne, koje će nam pomoći u izradi tako da ćemo im odnijeti materijale. Bilo im je jako drago pripomoći, baš kao i svim ženama koje aktivno dolaze – kaže nam predsjednica Jadranka Beba Gaće.

Oglas

Tombola srijedom traje već 20 godina, a karte ili šah se tradicionalno igraju u jutarnjim satima. Već više od pet godina traje i običaj igranja na buće kod Arbuna po čemu su makarske umirovljenice postale poznate i turistima. Uz to, dugo je vremena i po brojnim nastupima bio poznat i Zbor umirovljenica, koji je pak zbog epidemije koronavirusa zapeo s radom. Kako nam najavljuje predsjednica Matice Jadranka Gaće, upravo su počele i aktivnosti oko ponovnog okupljanja zbora.

– Šteta jer je zbor bio jako aktivan, no vjerujem da se može ponovno okupiti dosta članova. Zato uskoro slijede audicije za naš pjevački zbor,a dobrodošli su i žene i muškarci bez obzira na godine – najavljuje nam predsjednica Matice umirovljenica Makarska. Svi zainteresirani za audicije mogu se javiti voditeljici Eciji Kuljiš na broj 098 169 5058.

Tekst i foto: O.Franić