Stara gradska jezgra od jučer je okićena tiramolima koji već plijene pažnju prolaznika, a koji su postavljeni u organizaciji Grada Makarska, s idejom oživljavanja starih gradskih kala. Udruga umirovljenika na čelu s Jadrankom Gaće Bebom osigurala je dotu koja je raširena po makarskim kalama, pa su tako turisti mogli vidjeti tavaje, komižete, mirliće, lancune koji će biti dio svojevrsnog privremenog postava stare gradske jezgre.

– Sretne smo što smo se kao partneri uključile u ovu hvalevrijednu inicijativu, a ja sam osobno otkrila još jedan talent: mogu obavljati visinske radove, kroz smijeh nam je ispričala o zabavnoj avanturi kićenja gradskog nukleusa.

– Ljudi su stajali i promatrali sa znatiželjom što se zbiva. Mislim da je jako lijepo, a sviđa mi se što je dosta prozračno i što nije sve locirano u Kalalargi nego su tiramoli postavljeni po brojnim gradskim kalama, rekla je predsjednica udruge umirovljenika.

Oglas

Njezine kolegice iz udruge i ona sama sjećaju se jako dobro vremena, zapravo prilično bliske prošlosti kad su tiramoli bili sastavni dio života kala. Ne samo tiramoli, nego i magarci, dodat će naša sugovornica prisjećajući se kako bi ih stariji uputili nekamo s napomenom kako paze da ih ne sruši magare. Što se tiče “dekora” grada koji je nekoć pričao priču o svakodnevnom životu, kazat će kako su s plastičnim sušilima i globalizacijom tiramoli malo-pomalo nestajali s kala.

Ono što je zanimljivo jest da su tiramoli predstavljeni kao uvertira u novi gradski projekt koji spaja lokalnu kulturu, tradiciju, umjetnost i turizam. Odvija se u sklopu događaja Lito u gradu, a cilj projekta je, kako su istaknuli u Gradu, ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i starih običaja, približiti povijest grada na interaktivan način te potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada.

Sam projekt čine tri komponente: Maestrale DETOUR koji podrazumijeva obilazak stare gradske jezgre uz kostimirano pripovijedanje i nastupe lokalnih klapa, zborova i folklornih sastava, Maestrale COOLTOUR (glazbeno-scenski i umjetnički nastupi) te Maestrale ARTE kroz koju će se izmjenjivati postavi umjetničkih instalacija.

Kako bismo doznali i predstavili vam više o samom projektu, s današnjim datumom smo poslali upit dogradonačelnici Antoniji Radić Brkan te ćemo objaviti kad dobijemo odgovore.

I.Ćirak/ foto O. F.