Članice Udruge u kulturi mART započele su s oslikavanjem posebnog murala u Jadranskoj ulici, posvećeno gumjetnici Zlatici Rici, majci makarske alternativne umjetničke scene, osnivačici i voditeljici udruge Malt, koja je ostavila neizbrisiv trag u životima mnogih ljudi.

Ovim činom odajemo joj počast na istom mjestu gdje je 1998. godine na njenu inicijativu oslikan zid, u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti i u svrhu poticanja kreativnog izražavanja, a u čemu su sudjelovali članovi Malta, djeca i mladi – obavještavaju iz udruge.

Termin oslikavanja murala je odabran za početak ožujka zbog obilježavanja datuma rođenja Zlatice Rice (15. ožujka) kao i obilježavanja međunarodnog dana žena.

Oglas

U oslikavanju sudjeluju članice i prijateljice udruge mART, a autorica ilustracije je Tina Divić.

Ideja je nastala još u studenom 2020.godine kada je zid u Jadranskoj ulici prebojan bijelom bojom u svrhu uređenja samog parkinga. Nepoznavanje nedavne urbane povijesti i nepriznavanje vrijednosti umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva oslikavanje dijelova javnih gradskih površina nas je tada kao inicijativu Dica Malta ponukalo na reakciju te smo Gradu uputili zahtjev za odobravanje oslikavanja zida i financiranje potrebnog materijala.

Nažalost tada nismo dobili nikakav odgovor. Isti zahtjev smo uputili u srpnju 2021.godine i dobili pozitivan odgovor te logističku i financijsku podršku.

Murali daju estetsku kvalitetu svakodnevnom životu, to je vrsta komunikacije u progovaranju o važnim stvarima, odavanju počasti, razvijanju kolektivnog sjećanja i poticaj na dijalog te toleranciju, te su u mnogim gradovima postali dijelom identiteta.

Mural u Jadranskoj ulici će nesumnjivo oplemeniti javni prostor, a završetak se očekuje do nedjelje.
MD/ foto MD