Uz tradicionalnu manifestaciju Zeleno plavo u Požegi, te veliku feštu u centru Kutjeva obilježava se blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinove loze, a proslava Vincelova kao i svake godine okupila je veliki broj sudionika iz čitave Hrvatske, tako i iz našeg kraja te Zabiokovlja. Iz Kutjeva su nam se javili iz Udruženja obrtnika Makarske koji su redoviti gosti ove manifestacije.- Već posljednjih 12 godina posjećujemo manifestaciju Zeleno plavo te dolazimo u Požegu i Kutjevo na proslavu Vincelova gdje u gastronomskom smislu predstavljamo područje Makarske rivijere.

Ove smo godine pripremili jednu lijepu gregadu, ponijeli smo i tortu makaranu, odnosno kombinaciju morskog menija i tradicionalne slastice našeg kraja – kaže Stjepan Slišković predsjednik Udruženja obrtnika Makarska te predsjednik Ceha ugostitelja splitsko-dalmatinske županije.  U petak su boravili u Požegi, a subotnja proslava u centru Kutjeva predstavila je sve hrvatske regije uz bogat zabavni program, pekle su se kobasice, točilo vino uz tamburaše i proslavu do noći. Makarski delegati na Vincelovu rado su nam poslali fotografije, a atmosferu možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Uz Makarane, u Kutjevu su se našli i prijatelji iz bližih gradova i općina, bili su tako i Vrgorčani, te predstavnici Zagvozda koje je u goste pozvala vinarija Tandara. Spomenut ćemo jedan  interesantan detalj vezan uz ovaj obiteljski obrt: U pitanju je vinarija koju vode – tri žene. Vlasnica je naime Zorica Tandara, a u obiteljskom biznisu su i kćeri Marijana, te Nikolina, magistar vinarstva, koja zajedno sa suprugom obrađuje vinograde. – Danas se tradicionalno režu vinogradi i vješaju suhomesnati proizvodi koji predstavljaju blagodat. Pozvali smo ovom prilikom naše prijatelje iz Zagvozda da nam budu gosti i da se zajedno zabavimo uz kuhano vino i brujet – kaže nam Nikolina Tandara Jambrečina. 
O.Franić