Danas je startao pilot projekt javnog gradskog prijevoza koji će do kraja godine biti besplatan za sve građane koji predoče osobnu iskaznicu s makarskom adresom. Uvedeno je devet linija koje bi mogle zadovoljiti potrebe stanovnika Velikog Brda, srednjoškolaca, umirovljenika, no i svih onih koji žele reducirati korištenje osobnog automobila; međutim, opstanak gradskog prijevoza ovisi o tomu u kojoj će mjeri Makarani prihvatiti ovaj projekt odnosno dati mu šansu.

Prijevoznik koji je sklopio ugovor s Gradom je Ivica Radalj, točnije, Family bus. Radalj je, inače, bivši zaposlenik Prometa Makarska. Dodat ćemo da je i suprug nove pročelnice za financije i proračun, Ivane Kraljević Radalj izabrane na posljednjem natječaju i ponosno predstavljene javnosti na posljednjoj tiskovnoj konferenciji za medije.

Inače, u gradskom priopćenju se navodi kako Radalj jedini ima registrirane linije i izdane županijske dozvole za obavljanje javnog linijskog prijevoza između Mjesnog odbora Veliko Brdo i grada Makarske.

Oglas

Kontaktirali smo i Igora Tomašića, direktora Prometa Makarska, koji nam je potvrdio kako su i oni imali interes za javnim prijevozom te su ga u više navrata iskazali.

– Iznijeli smo naše ideje o organiziranju gradskog javnog prijevoza objema prethodnim gradskim vlastima, i Tonćiju Biliću i Juri Brkanu. Grad nije pokazao interes za tim do sada, kada je predstavljen pilot projekt o kojem smo doznali tek danas te nikakve informacije o tome nismo o tome ranije našli na stranicama Grada, kazao je Tomašić.

Nadalje se u priopćenju Grada ističe kako pilot projekt ide upravo na inicijativu poduzetnika. Ivicu Radalja smo, naravno, pokušali dobiti na telefon kako bi nam kazao više o prijedlogu, no ispričao se da mu je nezgodno razgovarati.

Koliki se iznos izdvaja iz proračuna za ovaj pilot projekt, ne znamo, a nije poznato ni kolika će biti komercijalna cijena ukoliko ideja zaživi te se nastavi nakon Nove godine. Za sada nije poznato ni hoće li se ići javni natječaj te zašto Grad nije tražio ponude i drugih prijevoznika. Do gradonačelnika, naime, nažalost nismo uspjeli doći.

Kako doznajemo s terena, interes je, inače, barem na prvi dan, bio jako dobar i obećavajući.

MD/ foto MD