Još uvijek nisu dostupni rezultati analize epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio nam je Državni inspektorat koji podsjeća kako su nakon inspekcijskog nadzora sanitarne inspekcije utvrđene sanitarno-tehničke i higijenske nesukladnosti te su istom prilikom uzeti uzorci briseva. Podsjetit ćemo, naime, da je 22.veljače, na međunarodnom nogometnom turniru u Apfel Areni, na kojemu je sudjelovalo 600-tinjak djece, policija zaprimila informaciju da je 15-ak djece, oko 19:30, zatražilo liječničku pomoć radi simptoma malaksalosti i zbog povraćanja. Kasnije se spekuliralo i s brojkom od 20-ak djece.

Kako bilo, ono što nas je primarno zanimalo vezano za ovaj slučaj, rezultati analize briseva kao i konačno Izvješće o epidemiološkom izvidu epidemiologa, još se uvijek čekaju.

Neslužbeno pak doznajemo da je dio obrađenih uzoraka negativan na uzročnike trovanja, no radi se o uzorcima nekoliko zaposlenika Apfel Arene. Uzorci briseva koji bi trebali ili otkloniti sumnju na trovanje hranom ili potvrditi napise o navodnom trovanju za sada, sudeći po odgovoru Državnog inspektorata, nisu obrađeni.

Oglas

Epidemiološka služba inače, kako doznajemo, nije bila u mogućnosti uzorkovati hranu koja se pripremala na dan kad su djeca prijavila smetnje.

Iako su u javnosti posljednjih dana prisutne razne teorije kao i ona da djeca ne bi bila u stanju već sutradan igrati na turniru da su se zbilja otrovala hranom, potrebno je ipak sačekati kompletne rezultate izvida epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kako bi se stavila točka na “i” te utvrdilo je li zaista riječ o trovanju.

Upit smo poslali i na adresu NZJZ, međutim, odgovor nismo dobili.

Ivona Ćirak/ foto: Apfel Arena Winter Cup