Sjednice Općinskog vijeća Općine Podgora otvorene su za javnost još od 2009.godine, kada je usvojen Poslovnik. Međutim, koliko se ova mogućnost konzumirala, drugi je par postola. Baš zbog toga, progresivna općinska vlast kojoj transparentnost očito nije samo demagogija kojoj su se utjecali na izborima, podsjetila je na činjenicu da su sjednice Vijeća javne. Svih ovih 12 godina, pa tako i ona sutrašnja, koja počinje u 16:30.

Evo što o tome kaže Poslovnik, koji je, doduše, zbog epidemioloških pravila naknadno u nekim dijelovima ponešto mijenjan, dakako bez utjecaja na javnost rada…

– Predstavnici udruga građana, građani i predstavnici medija mogu pratiti rad Općinskog vijeća, ali ne smiju remetiti red i tijek sjednice (primjerice, glasno razgovarati, upotrebljavati mobitel i dr.). Ukoliko je broj osoba koje prate rad Općinskog vijeća veći od broja raspoloživih mjesta, predsjednik Općinskog vijeća određuje broj osoba koje mogu pratiti rad Općinskog vijeća, navodi se u Poslovniku iz kolovoza 2009.godine.

Inače, obavijest o terminu održavanja sjednice otvorene za javnost bit će dostupna najkasnije tri dana prije planiranog održavanja sjednice.

– Sudjelovanje javnosti na sjednici provodi se bez mogućnosti sudjelovanja u raspravama i bez prava odlučivanja, uz prethodnu najavu na e-mail [email protected]. najkasnije 24 sata prije održavanja sjednice te uz predočenje osobne iskaznice.

U slučaju povećanog broja zahtjeva za sudjelovanje na sjednici uz poštivanje odredbi o nužnim epidemiološkim mjerama koje su u tom trenutku na snazi, odredit će se broj osoba koji može sudjelovati na sjednicama. Pravo prvenstva za sudjelovanje na sjednici utvrdit će se prema vremenu prijavljivanja. Osobe koje neće moći biti prisutne na sjednici, biti će o tome obaviještene telefonski ili putem e-pošte najkasnije četiri (4) sata prije početka sjednice, navodi se na stranicama Općine.

Ivona Ćirak /foto M.D.