Makarska škola stranih jezika Lingua ove godine puni značajnu obljetnicu – punih 30 godina obrazovanja mladih u našem gradu. Osnovana još 1990.godine, Lingua je u protekla tri desetljeća bila ujedno i jedina ovakva škola u gradu, a kroz koju je do današnjih dana prošao veliki broj makarske djece ali i odraslih, stičući znanje iz engleskog, njemačkog, talijanskog ali i drugih jezika. Tim povodom proteklih smo dana posjetili prostorije ove privatne škole na Trgu 156.brigade te porazgovarali s voditeljicom Ornelom Rančić.

-Pogotovo u kraju orjentiranom u toj mjeri na turizam koliko je Makarska, poznavanje stranih jezika ima posebnu vrijednost i kvalitetu. Danas se s turistima može sporazumjeti gotovo svatko, međutim govoriti jezik je nešto sasvim drugo. Primjerice, kroz naše tečajeve je sve ove godine prošlo i gro ljudi koji su danas i na visokim i odgovornim pozicijama, neki su dolazili i više puta usavršiti svoje znanje jer je kvalitetno poznavanje stranog jezika danas velika vrijednost – govori Rančić, koja će dodati da Lingua podučava djecu od vrtićke dobi pa sve dok ne završe srednju školu.

– U drugom razredu srednje djeca imaju priliku polagati FCE Cambridge ispit, što je međunarodno priznata diploma na nivou B2 što je ujedno i izvanredna priprema za maturu u našim gimnazijama. Ukoliko žele, naši polaznici mogu upisati i napredni tečaj za diplomu na nivou C1 (CAE) što je, primjerice, jedan od uvjeta za studiranje u inozemstvu – kaže Ornela Rančić, dodavši da je Lingua već više od 10 godina Pripremni centar za Cambridge ispite. Povodom 30 godina rada škole Lingua je nedavno Makarane častile besplatnim tečajem talijanskog jezika koji je napunio dva razreda polaznicima, još je jedan čitav razred na čekanju, a kako nam najavljuju posebnih će ponuda biti kroz čitavu godinu. – Osim besplatnog tečaja talijanskog ponudili smo i tečaj engleskog uz veliki popust, dok pripremamo i posebne tečajeve za proljeće ove godine, gdje ćemo ponuditi djeci jedan poseban tečaj engleskog jezika u trajanju od mjesec dana – dodaje ravnateljica Lingue.

-Kroz školu je svih ovih godina stvarno prošao veliki broj polaznika, i jedna od najljepših stvari oko profesorskog posla je upravo taj što znaš da si nekome prenio znanje. Danas gdje god uđem mogu vidjeti svoje bivše učenike i na ponos mi je da ih je toliko koji su danas uspješni i odrasli ljudi. Kada uspijemo provesti djecu kroz cijeli taj proces od prvih školskih dana pa do kraja srednje škole, to je predivan osjećaj koji i mene i moje kolege zapravo dalje drži u ovom poslu – doznajemo iz Lingue.
O.Franić / D.Antonini

Oglas